Petak, 28.12.2012. 15:51

Sveta Obitelj - 30. prosinca 2012.

Prvo čitanje: Sir 3,2-6.12-14

3 2Jer Gospod slavi oca u djeci njegovoj i učvršćuje pravo majke nad sinovima njezinim. 3Tko štuje oca okajava grijehe svoje, 4i tko časti majku svoju sabire blago. 5Tko štuje oca radovat će se sa svoje djece i bit će uslišen u dan molitve svoje. 6Tko časti oca svojeg, dugo živi; tko čini radost majci svojoj sluša Gospoda. 12Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. 13Ako mu i razum klone, budi blag s njime i ne grdi ga ti, koji si u punoj snazi. 14Jer, ne zaboravlja se milost prema ocu, već se uračunava u oprost grijeha.

Pripjevni psalam: Ps 128,1-5

128 1Hodočasnička pjesma.
Blago svakome koji se Jahve boji,
koji njegovim hodi stazama!
2Plod ruku svojih ti ćeš uživati,
blago tebi, dobro će ti biti.

3Žena će ti biti kao plodna loza
u odajama tvoje kuće;
sinovi tvoji k`o mladice
masline oko stola tvojega.

4Eto, tako će biti blagoslovljen
čovjek koji se Jahve boji!
5Blagoslovio te Jahve sa Siona,
uživao sreću Jeruzalema sve dane života svog!

Drugo čitanje: Kol 3,12-21

3 12Zaodjenite se dakle - kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni - u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost 13te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! 14A povrh svega - ljubav! To je sveza savršenstva. 15I mir Kristov neka upravlja srcima vašim - mir na koji ste pozvani u jednom tijelu! I zahvalni budite! 16Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama! U svakoj se mudrosti poučavajte i urazumljujte! Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu! 17I sve što god riječju ili djelom činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu! 18Žene, pokoravajte se svojim muževima kao što dolikuje u Gospodinu! 19Muževi, ljubite svoje žene i ne budite osorni prema njima. 20Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu! 21Očevi, ne ogorčujte svoje djece da ne klonu duhom.

Evanđelje: Lk 2,41-52

2 41Njegovi su roditelji svake godine o blagdanu Pashe išli u Jeruzalem. 42Kad mu bijaše dvanaest godina, uziđoše po običaju blagdanskom. 43Kad su minuli ti dani, vraćahu se oni, a dječak Isus osta u Jeruzalemu, a da nisu znali njegovi roditelji. 44Uvjereni da je među suputnicima, odoše dan hoda, a onda ga stanu tražiti među rodbinom i znancima. 45I kad ga ne nađu, vrate se u Jeruzalem tražeći ga. 46Nakon tri dana nađoše ga u Hramu gdje sjedi posred učitelja, sluša ih i pita. 47Svi koji ga slušahu bijahu zaneseni razumnošću i odgovorima njegovim. 48Kad ga ugledaše, zapanjiše se, a majka mu njegova reče: "Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili." 49A on im reče: "Zašto ste me tražili? Niste li znali da mi je biti u onome što je Oca mojega?" 50Oni ne razumješe riječi koju im reče. 51I siđe s njima, dođe u Nazaret i bijaše im poslušan. A majka je njegova brižno čuvala sve ove uspomene u svom srcu. 52A Isus napredovaše u mudrosti, dobi i milosti kod Boga i ljudi.

Za duhovnu izgradnju Zdenčana

Božićno je vrijeme, i većina ljudi taj blagdan povezuje s obitelji. Današnji blagdan časti obitelj, i to, Svetu Obitelj, uzor svakoj kršćanskoj obitelji.

Započnimo s prvim čitanjem Siraha koji kao da tumači četvrtu Božju zapovijed - Poštuj oca i majku da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji. Pogotovo se osvrće na starost roditelja i važnost pomaganja u bolesti. Svi smo mi djeca, nebitno koliko imamo godina, i imamo odgovornost prema našim roditeljima koji su nas odgojili, othranili i omogućili nam da krenemo u život.

Psalam nam ističe važnost slušanja Jahve, jer ako Njega poštujemo i slijedimo, dat će nam sve blagoslove zemaljske, pa tako i jednu dobru obitelj. Dakle, ljubimo najprije Boga.

Pavlova poslanica nam daje upute kakvi bi trebali biti međusobni odnosi u našim obiteljima- vrline kao milosrđe, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost, omogućuju nam bolji suživot s našim najbližima. A svi znamo da je život s njima najteži. Volimo ih, ali opet ih tako lako kritiziramo, omalovažavamo, ne poštujemo, ne prihvaćamo, ne slušamo, ne razumijemo… Pavao na prvo mjesto stavlja ljubav, zatim mir, zahvalnost… I ono što je najvažnije- „Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama!... I sve što god činite, sve činite u imenu Gospodina Isusa…“ Tako je važno imati vjere u obitelji, zajedno moliti, slaviti, zahvaljivati, ići na sv. Misu. Iz toga dolazi sva snaga koja nam omogućuje da budemo bolji, da se slažemo, prihvaćamo, dajemo, žrtvujemo. Savjete u ovoj poslanici Pavao daje i ženama i muževima i djeci. Svi su važni, svi su oni karike jednog lanca.

Evanđelje opisuje, možemo reći, jedini isječak iz Isusova djetinjstva. Sveta Obitelj putuje zajedno i na povratku gube Isusa, svoje jedino dijete. Kad ga nisu našli među rodbinom i prijateljima, vraćaju se u Hram, i nalaze ga u kući Božjoj.

Ovaj događaj možemo prenijeti na naše svakodnevne situacije u obiteljima kada se susrećemo sa strahovima, brigama, žalostima, gubitcima. Ali unatoč tome Bog je uvijek s nama i ne napušta nas u životnim poteškoćama.

Dragi Zdenčani, vi ste ti koji pomažete starima koji nemaju svoje djece ili su ostavljeni od njih. Vi ste oni koji svojim skromnim prilozima pomažete djecu bez jednog ili oba roditelja. Vi u dalekim zemljama također pomažete siromašne obitelji. Vi ste pozvani da u svojim obiteljima svjedočite, živite za Krista poštujući i prihvaćajući svoje najbliže. Vi ste izabranici Božji koji imaju milosrdno srce. Ostanite takvi i rastite u krepostima kao što su dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost… Svima pokažite i recite kako je važna obitelj, kako je sveta ta zajednica, kako svaki čovjek u njoj ima dostojanstvo i pravo na poštivanje.

I ne dopustimo da se iz naših obitelji Isus izgubi, da bude zaboravljen i da ga trebamo tražiti!

Lana