Nedjelja, 31.07.2016. 08:03

18. nedjelja kroz godinu

Prvo čitanje: Prop 1,2 2,21-23

Ispraznost nad ispraznošću, veli Propovjednik, ispraznost nad ispraznošću, sve je ispraznost!

Jer čovjek se trudi mudro i umješno i uspješno, pa sve to mora ostaviti u baštinu drugomu koji se oko toga nije uopće trudio. I to je ispraznost i velika nevolja. Jer što on dobiva za sav svoj napor i trud koji je pod suncem podnio? 23Jer svi su njegovi dani doista mukotrpni, poslovi mu puni brige; čak ni noću ne miruje srce njegovo. I to je ispraznost.

Pripjevni psalam: Ps 95,1-2.6-9

Dođite, kličimo Jahvi,
uzvikujmo Hridi, Spasitelju svome!
Pred lice mu stupimo s hvalama,
kličimo mu u pjesmama!

Dođite, prignimo koljena i padnimo nice,
poklonimo se Jahvi koji nas stvori!
Jer on je Bog naš, a mi narod paše njegove,
ovce što on ih čuva.

da danas glas mu poslušate:
Ne budite srca tvrda kao u Meribi,
kao u dan Mase u pustinji
gdje me iskušavahu očevi vaši
premda vidješe djela moja.

Drugo čitanje: Kol 3,1-5.9-11

Ako ste suuskrsli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi. Umrtvite dakle udove svoje zemaljske: bludnost, nečistoću, strasti, zlu požudu i pohlepu - to idolopoklonstvo! Ne varajte jedni druge! Jer svukoste staroga čovjeka s njegovim djelima i obukoste novoga, koji se obnavlja za spoznanje po slici svoga Stvoritelja! Tu više nema: Grk - Židov, obrezanje - neobrezanje, barbar - skit, rob - slobodnjak, nego sve i u svima - Krist.

Evanđelje: Lk 12,13-21

Tada mu netko iz mnoštva reče: "Učitelju, reci mome bratu da podijeli sa mnom baštinu." Nato mu on reče: "Čovječe, tko me postavio sucem ili djeliocem nad vama?" I dometnu im: "Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje." Kaza im i prispodobu: "Nekomu bogatu čovjeku obilno urodi zemlja pa u sebi razmišljaše: `Što da učinim? Nemam gdje skupiti svoju ljetinu.` I reče: `Evo što ću učiniti! Srušit ću svoje žitnice i podignuti veće pa ću ondje zgrnuti sve žito i dobra svoja. Tada ću reći duši svojoj: dušo, evo imaš u zalihi mnogo dobara za godine mnoge. Počivaj, jedi, pij, uživaj!` Ali Bog mu reče: `Bezumniče! Već noćas duša će se tvoja zaiskati od tebe! A što si pripravio, čije će biti?` Tako biva s onim koji sebi zgrće blago, a ne bogati se u Bogu."

Za duhovnu izgradnju Zdenčana

Teške riječi danas nam govori Propovjednik, „ispraznost nad ispraznošću- sve je ispraznost.“ Upućuje nas da zastanemo i promislimo gdje nas vode naše misli, htijenja, naša djela, kuda stremi naš život.

U buci dana, žurbi svakodnevice bez prosvijetljenja odozgor jako je teško prepoznati i uviditi kamo zapravo vodi naš život…zato smo pozvani moliti- „Nauči nas dane naše brojiti da stknemo mudro srce.Vrati se k nama, Gospodine!

Ta dokle ćeš? Milostiv budi slugama svojim! Dobrota Gospodina Boga našega ,nek bude nad nama! Daj da nam uspije djelo naših ruku,djelo ruku naših nek uspije!“

Prepoznati i živjeti istinske vrednote - na to smo pozvani, ostaviti idolopoklonstva, varanja… jer i sv. Pavao nas opominje - nema podjela - svukosmo starog čovjeka sa njegovim djelima i obukosmo novog koji se obnavlja za spoznanje po slici svog Stvoritelja.

I Gospodin nas u evanđelju opominje: “Klonite se i čuvajte svake pohlepe:koliko god netko obilovao,život mu nije u onom što posjeduje.“

Svijet oko nas ima skroz drugačija mjerila, kad se vrijednost čovjeka mjeri sa vrijednošću njegovog materijalnog posjedovanja gubi se prava svrha i vrijednost poslanja „BITI ČOVJEK,“

Pozvani smo prepoznati i živjeti istinske neprolazne vrednote, koje se nikad ne mogu oduzeti ni istrošiti, donositi plodove koje ćemo ponijeti u vječnost. Bogatimo se u Bogu!

Poput današnjeg sveca sv. Ignacija Lojolskog molimo:
„Uzmi Gospodine i primi svu moju slobodu,moju pamet,moj razum i svu moju volju,sve što imam i što posjedujem.Ti si mi to dao.Tebi Gospodine sve vraćam.Sve je Tvoje.
Raspolaži sa svime po svojoj volji.Daj mi samo svoju ljubav i milost i to mi je dosta.“