Ponedjeljak, 27.07.2020. 11:44

Sveti Otac o „majci svih prispodobi“: Riječ Božja je sam Krist

Riječ Božja je sam Krist

U evanđelju Isus govori velikom mnoštvu prispodobu o sijaću, koji baca sjeme na četiri različita vrsta tla. Papa Franjo je odmah na početku pojasnio kako riječ Božja, simbolizirana sjemenom, nije apstraktna Riječ, već je sam Krist, Riječ Očeva, koji se utjelovio u Marijinoj utrobi. Stoga, prihvatiti Riječ Božju znači prihvatiti osobu samog Krista.

Postoje različiti načini primanja Božje Riječi. To možemo učiniti uz put, gdje odmah dolaze ptice i pojedu sjeme. Odvlačenje pažnje, velika je opasnost našeg vremena. Uznemiravani tolikim brbljanjem, tolikim ideologijama, stalnim mogućnostima rastresanja unutar i izvan kuće, može se izgubiti okus tišine, sabranosti, razgovora s Gospodinom, do te mjere da riskiramo izgubiti vjeru - rekao je Sveti Otac.

Napomenuo je kako možemo Božju Riječ primiti kao kamenito tlo, s malo zemlje. Tu sjeme brzo usklija, ali uskoro se i osuši jer se ne može duboko ukorijeniti. Da bi približio prispodobu, papa Franjo je govorio o slici trenutnog entuzijazma koji ostaje površan, ne upija Božju Riječ.

I tako, suočena s prvom poteškoćom, patnjom, nemirima života, slaba vjera usahne, kao što se osuši sjeme koje padne na kamenito tlo. Ali možemo također primiti Riječ Božju kao tlo na kojem raste trnovito grmlje. A trnje je obmana bogatstva, uspjeha, svjetovnih briga. Tu se Riječ guši i ne donosi ploda - pojasnio je Papa.

Napokon, rekao je, možemo Božju Riječ prihvatiti kao dobro tlo, i tek tada će sjeme pustiti korijen i dati plod. Sjeme koje padne na ovo plodno tlo predstavlja one koji slušaju Riječ, prihvaćaju ju, zadrže je u svom srcu i provode je u svakodnevnici.

Ova prispodoba je pomalo kao „majka“ svih prispodoba, jer govori o slušanju Riječi. Podsjeća nas da je Božja Riječ sjeme koje je samo po sebi plodno i djelotvorno; i Bog ga širi posvuda velikodušno, ne pazeći na rasipnost. Takvo je i Božje srce! Svatko od nas je tlo na koje pada sjeme Riječi, nitko nije isključen! Možemo se zapitati: kakvo sam ja tlo? Izgledam li kao put, kamenito tlo, trnoviti grm? - zapitao je Sveti Otac.

Potaknuo je da, ako želimo, možemo postati dobro tlo koje je pažljivo obrađivano i uzgajano, kako bi sazrelo sjeme Riječi.

Ono je već prisutno u našem srcu, ali to što ćemo uroditi plodom ovisi o nama, ovisi o tome koliko prihvatimo ovo sjeme. Često nas odvuku jaki interesi, previše poziva, a teško je razabrati, između toliko glasova i toliko riječi, Gospodinovu riječ, jedinu koja nas čini slobodnima - naglasio je.

Na koncu je rekao kako je Djevica Marija savršeni primjer dobrog i plodnog tla te zamolio da nam pomogne svojom molitvom da postanemo tlo koje je spremno, bez trnja i kamenja, donijeti dobre plodove za nas i za našu braću.

Papa Franjo, 12. srpnja 2020.