Četvrtak, 14.11.2019. 09:41

Trideset i treća nedjelja kroz godinu C

Prvo čitanje: Mal 3, 19-20a

Ogranut će vam sunce pravde.

Čitanje Knjige proroka Malahije

Evo dan dolazi poput peći užaren; oholi i zlikovci bit će kao strnjika: dan koji se bliži spalit će ih – govori Gospodin nad vojskama – neće im ostati ni korijena ni grančice. A vama koji se imena moga bojite sunce će pravde ogranuti sa zdravljem u zrakama.

Riječ Gospodnja.

Otpjevni psalam: Ps 98, 5-9

Pripjev:

Gospodin dolazi suditi pucima po pravici.

Zapjevajte Gospodinu uz citru,
uz citru i zvuke glazbala;
uz trublje i zvuke rogova:
kličite Gospodinu kralju!

Neka huči more i što je u njemu,
krug zemaljski i stanovnici njegovi!
Rijeke nek plješću rukama,
zajedno s njima neka se brda raduju!

Jer Gospodin dolazi,
dolazi suditi zemlji.
Sudit će krugu zemaljskom po pravdi
i pucima po pravici.

Drugo čitanje: 2Sol 3, 7-12

Tko neće da radi, neka i ne jede.

Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Solunjanima

Braćo: Sami znate kako nas treba nasljedovati. Jer dok bijasmo među vama, nismo živjeli neuredno: ničiji kruh nismo badava jeli, nego smo u trudu i naporu noću i danju radili da ne bismo opteretili koga od vas. Ne što ne bismo imali prava, nego da vam sebe damo za uzor koji ćete nasljedovati. Doista, dok bijasmo u vas, ovo vam zapovijedasmo: Tko neće da radi, neka i ne jede! A čujemo da neki od vas žive neuredno: ništa ne rade, nego dangube. Takvima zapovijedamo i zaklinjemo ih u Gospodinu Isusu Kristu: neka s mirom rade i svoj kruh jedu.

Riječ Gospodnja.

Evanđelje: Lk 21, 5-19

Svojom ćete se postojanošću spasiti.

Čitanje svetoga Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Dok su neki razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ratove i pobune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naroda i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će velikih potresa i po raznim mjestima gladi i pošasti; bit će strahota i velikih znakova s neba. No prije svega toga podignut će na vas ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A predavat će vas čak i vaši roditelji i braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.«

Riječ Gospodnja.

Razmatranje:

Bog se uvijek zauzima za čovjeka, preko drugog čovjeka. Ali promijene nikada ne dolaze izvana nego iz ljudskoga srca i uma. Bog pravedne nikada ne zaboravlja i ne napušta. Od nas traži postojanu vjeru jer nas ljubi i mi ljubimo njega. Bog želi da se ostvarujemo i potvrđujemo svoju vrijednost radom. Da postanemo oni koji će graditi bolji, sigurniji, ljepši i sretniji boravak na zemlji. Isus nas opominje, i naviješta i Sudnji dan. Upozorava nas da se ne damo zavesti od zlih ljudi. Doživljavati ćemo mnoga progonstva ali se ne smijemo predavati. Trebamo ostati čvrsti i postojani i svjedočiti Krista. Spas tražimo u ustrajnosti u vjeri i vjernosti Kristu. Dišimo s Gospodinom i On će nas nadahnjivati mudrošću potrebnom za dane tjeskobe. Sada je vrijeme da budemo svjedoci. Biti Isusov svjedok zahtijeva pravu riječ za reći. U stvarnosti je to i jednostavno i teško. Poznavati život po evanđeoskoj riječi, a ne živjeti ga sigurno je teško. Ako živimo kako Krist očekuje od mene, jednostavnije je naviještati, jer On će mi nadahnuti pravu riječ ako i kada je trebam. Bitno je slušati i držati otvoreno srce i riječi će mi doći na usta i moći ću objasniti što se od mene očekuje. Biti će padova i poteškoća ali Isus će mi pomoći ustati i ići naprijed. Ustrajno molimo da, umjesto ravnodušnosti i obeshrabrenosti, budemo odvažni svjedoci evanđelja u današnjem svijetu.

N.M.