Petak, 24.01.2020. 09:01

3. nedjelja kroz godinu

Prvo čitanje: Iz 8,23-9,3

8 23jer više neće biti mraka gdje je sad tjeskoba. 24U prvo vrijeme on obescijeni zemlju Zebulunovu i zemlju Naftalijevu, al` u vrijeme posljednje on će proslaviti Put uz more, s one strane Jordana - Galileju pogansku.

9 1Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; one što mrklu zemlju obitavahu svjetlost jarka obasja. 2Ti si radost umnožio, uvećao veselje, i oni se pred tobom raduju kao što se ljudi raduju žetvi, k`o što kliču kad se dijeli plijen. 3Teški jaram njegov, prečku što mu pleća pritiskaše, šibu njegova goniča slomi kao u dan midjanski.

Pripjevni psalam: Ps 27,1.4.1

27 1Davidov.
Jahve mi je svjetlost i spasenje:
koga da se bojim? Jahve je štit života moga:
pred kime da strepim?
4Za jedno molim Jahvu, samo to ja tražim:
da živim u Domu Jahvinu sve dane života svoga,
da uživam milinu Jahvinu i Dom njegov gledam.
13Vjerujem da ću uživati dobra Jahvina
u zemlji živih.
14U Jahvu se uzdaj, ojunači se,
čvrsto nek` bude srce tvoje: u Jahvu se uzdaj!

Drugo čitanje: 1 Kor 1,10-13.17

1 10Zaklinjem vas, braćo, imenom Gospodina našega Isusa Krista: svi budite iste misli; neka ne bude među vama razdora, nego budite savršeno istog osjećanja i istog mišljenja. 11Jer Klojini mi, braćo moja, o vama rekoše da među vama ima svađa. 12Mislim to što svaki od vas govori: "Ja sam Pavlov", "A ja Apolonov", "A ja Kefin", "A ja Kristov". 13Zar je Krist razdijeljen? Zar je Pavao raspet za vas? Ili ste u Pavlovo ime kršteni? 17Jer ne posla me Krist krstiti, nego navješćivati evanđelje, i to ne mudrošću besjede, da se ne obeskrijepi križ Kristov.

Evanđelje: Mt 4,12-23

4 12A čuvši da je Ivan predan, povuče se u Galileju. 13Ostavi Nazaret te ode i nastani se u Kafarnaumu, uz more, na području Zebulunovu i Naftalijevu 14da se ispuni što je rečeno po proroku Izaiji: 15Zemlja Zebulunova i zemlja Naftalijeva, Put uz more, s one strane Jordana, Galileja poganska – 16narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu. 17Otada je Isus počeo propovijedati: "Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!" 18Prolazeći uz Galilejsko more, ugleda dva brata, Šimuna zvanog Petar i brata mu Andriju, gdje bacaju mrežu u more; bijahu ribari. 19I kaže im: "Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!" 20Oni brzo ostave mreže i pođu za njim. 21Pošavši odande, ugleda druga dva brata, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana: u lađi su sa Zebedejem, ocem svojim, krpali mreže. Pozva i njih. 22Oni brzo ostave lađu i oca te pođu za njim. 23I obilazio je Isus svom Galilejom naučavajući po njihovim sinagogama, propovijedajući Evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu.

Za duhovnu izgradnju Zdenčana

Današnjim evanđeljem ulazimo u Isusovu školu poučavanja. Isus u naše živote, u život čovjeka unosi svjetlost. Sama njegova pojava i njegove riječi su SVJETLOST.

Prorok Izaija govori o svjetlu, o čežnji za svjetlom.

U poganskoj Galileji Isus započinje svoje naučavanje – donosi svjetlost u ljudski mrak – donosi RADOST – donosi Radosnu vijest.

Starozavjetno Pismo se potvrđuje. Kristovo Svjetlo „obasjava“ prve kršćane. Kršćanin je čovjek koji želi što dublje i što bolje upoznati Isusa Krista i njegov nauk, njegovo djelo. Što čovjek bolje

upoznaje Krista i evanđelja, bolje upoznaje i samoga sebe i sve oko sebe. No, Isusova riječ

nije samo evanđelje nego cijelo Sveto pismo. Krist je ključ za razumijevanje svega Pisma, a iz Pisma možemo razumjeti Krista, a po Kristu i svakog čovjeka.

U današnjem evanđelju riječ je o POZIVU: „biti učenik Isusov,“ a to se događa svakome koji susretne Isusa. Isus Krist i mene hoće za svog učenika – za „ribara ljudi.“

Gospodine, danas i mi živimo u „Galileji poganskoj,“ molimo te da činiš iste čudesne stvari, kao i u vrijeme tvoga hoda Palestinom. Trebamo te, trebamo tvoju ljubav, tvoju pomoć i tvoju zaštitu.

Pozivaš nas: „Hajdete za mnom!“ Tvoji su učenici brzo ostavili sve i krenuli za tobom. Daj da se tako i s nama dogodi, da ne odgađamo svoj hod za tobom, svoje nasljedovanje tebe.

Psalmist pjeva: „Gospodin mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim?“ Poučava nas tko je za nas Bog, a tko Isus Krist. Krist je SVJETLOST i SPASENJE.

Zajednicu vjernika u Korintu osnovao je apostol Pavao. „Živjeti po korintski“ značilo je isto što i živjeti nemoralno. Veoma ozbiljna i teška bila je situacija unutar same kršćanske zajednice. Nastale su unutarnje podjele. Pavao usrdno preklinje, opominje i poziva sve, onda, a i danas nas, na sklad i jedinstvo: JER JEDAN JE KRIST!

Zdenčani, Krist traži jedinstvo! Budimo poput Pavla, preklinjimo, opominjimo, pozivajmo sve na sklad i jedinstvo, pozivajmo na čitanje, razumijevanje i življenje Riječi Božje, pozivajmo na molitvu jer u molitvi i tišini učimo raspoznavati volju Božju. Živjeti po volji Božjoj znači živjeti u skladu, miru i jedinstvu.

Donosimo ljudima SVJETLO, bili oni siromašni ili bogati, poniženi ili uzvišeni, crni, bijeli, žuti ili crveni. Donosimo im KRISTA, jer on je sama SVJETLOST, njegove riječi dolazak su svijetla. Obratimo se, pustimo Bogu da nas potpuno zahvati svojom milošću i dobrotom. Ljude, stvari i sebe samoga promatrajmo kroz Isusovu osobu.

Isusova poruka je dobra, radosna, vesela poruka, ona koja mijenja i osmišljava život. Izvor je sam Bog.

Bez puno razgovora, Isus nas POZIVA da pođemo za njim: „Hajdete za mnom, učinit ću vas ribarima ljudi!“

Kad će čovjek ostaviti sve i poći za nekim, samo na riječ? Bez razgovora, bez ponuda, bez plaće... Ostaviti navike, mjesto boravka, obitelj, prijatelje, sve što imamo...

Nije samo riječ o zvanju nego i biti kršćanin. Biti kršćanin znači imati osobni odnos s Bogom, učiniti sve kako bi moj duh komunicirao s Božjim duhom, a to ne mogu bez Boga, vjere, ljubavi i volje.

Znamo, Isuse da računaš s nama, molimo te ozdravi i pročisti naš duh, oslobodi nas svakog straha. Daruj nam SVJETLO svoga Duha da te spoznamo i vjerno slijedimo.

Ovdje smo, privučeni tvojim pozivom, tvojim Duhom, tvojom riječju, Isuse djeluj u nama, na nama i po nama.