Ritmo Cubano 2

U Marianau smo imali sastanke s volonterima, napravili evaluaciju dosadašnjih aktivnosti i okvirni plan rada za naredno razdoblje. Bilo nam je drago vidjeti ustrajnost volontera unatoč početnim nesigurnostima i objektivnim poteškoćama koje su ih pratile. Redovito su održavali radionice Odgoja u solidarnosti s 20-ak djece i s njima posjećivali 10-ak osamljenih siromašnih staraca, kojima su nosili hranu.

Nakon samo 10 mjeseci rada s djecom vidljive su promjene u njihovu ponašanju i učenju: naučili su kulturno pozdravljati, veseliji su i otvoreniji, manje agresivni, sigurniji u sebe, međusobno se pomažu, poboljšali su ocjene u školi. Roditelji su zbog toga jako zadovoljni i žele da njihova djeca nastave pohađati radionice Zdenca.

Ritmo Cubano

Skupa s volonterima jedan dan otišli smo posjetiti starog Josea koji živi sam u kućici koju su mu  volonteri Zdenca početkom godine osposobili za život. Do tada je spavao pod otvorenim nebom. O tome smo već donijeli priču na našoj web stranici. Odnijeli smo mu nešto hrane i zatekli ga nemoćnog na krevetu. Zbog svoje bolesti nije u mogućnosti održavati higijenu, niti vlastitu niti u kući. Zato će Zdenčani i dalje skrbiti o njemu s ciljem da na neki trajniji način riješe njegovu situaciju.

Obradovao se našem dolasku  jer je osamljen i bez ikoga svoga. Posebno se ozario kad je prepoznao lice s. Ljilje i osjetio njen zagrljaj. Starac José voli pričati o Bogu i vjeri, pa je tako bilo i ovaj put, a svima nam je na rastanku ostala upečatljiva njegova izjava da sve što želi je biti svet. Tako jednostavno rečena bit života. Nije li naš cijeli život usmjeren ka tome da budemo što sličniji Onome koji je jedini svet i budemo odsjaj Njegove svetosti jedni drugima?

Ritmo Cubano

Ritmo Cubano

Na povratku su nas putem susretala djeca koja pohađaju program Odgoja u solidarnosti, a posebno nas se dojmilo  vidjeti kako su volonterima trčali u zagrljaj, grleći ih poput roditelja, dragih učitelja i prijatelja. Nama je to bio dokaz da ono što ovdje radimo ima i te kako smisla i da će biti i plodova.

Mirjana Iličić