Dragi Zdenčani

Dragi Zdenčani, kako ste svi?

Vjerujem da ste sretni i vrijedni radnici u Isusovu Zdencu!

Čujemo da je zima došla skupa sa zornicama?

Molim Vas, prikazujete sv. Misu, zornice, molitve i post za ovu Kubansku misiju i sve misije Zdenca. Za nas, kako bi se naše glinene posude stalno punile, Živom vodom Božjeg milosrđa.

Iza nas je period vručeg sparnog vremena u malo svježije vrijeme, pa se lakse diše i radi.

Sa zdravljem smo dobro.

Jučer su nam odputovale Mirjana i Sonja. Bile smo složna Isusova ekipa.

Ostala je sa mnom Anđela iz Kaštela. Bit će do 23. ovog mjeseca.

Živimo u jednoj biskupijskoj kući u gradu Cien fuego. Svaki dan putujemo do nekog od mjesta gdje radimo sa djecom i starcima.

Stalno smo u pokretu. Ima pet Zdenaca u tri regije: Havana, Matanza, Cien fuegos.

Palmira, Elpidio Gomez i Ciego Montero pripadaju jednoj regiji, Cien fuegos.

U grupi je: 25 djece osnovaca , od 5 do 8 volontera i 10 starih i bolesnih koje pomažemo u svakom mjestu.

Prvih dvadeset dana smo posjetili svaku grupu i zadržali se po tri - četiri dana kako bi vidjeli naćin rada i sudjelovanje djece i volontera. Uz to smo imali roditeljske sastanke.

Misija na Kubi

Misija na Kubi

Misija na Kubi

Veliko nam je zadovoljstvo bilo vidjeti da su volonteri ustrajali u besplatnom poućavanju djece, sudjelujuči tri puta sedmično i uz to da su posječivali i pomagali starim napuštenim osobama. Vrlo je teško nešto ustrajno i besplatno raditi, pogotovo sa djecom koja su dosta živa. Djeca su večinom iz problematičnih i rastavljenih obitelji.

Djeca su poboljšala svoje školsko znanje, popravili ocjene, ponašanje, naućili malo vise urednosti, točnosti, malo više se najeli. Nada sve, uće moliti svojim riječima i zahvaljivati posebno za znanje i marendu koju dobivaju. Zahvaljuju Bogu za Zdenac iz Hrvatske što nas je poslao da im pomognemo.

Posjetile smo i najteze slučajeve starih i bolesnih. Kupili smo namirnica i odnijeli im.

U gradu Matanzi u obilazenju staraca, posjetili smo dvije sestre. Imaju vise od 80 godina. Jedna je skoro potpuno slijepa i gluha. Dugo smo kucali na vrata dok nam je ona otvorila. Na samom ulazu, iznutra zaudario nas je neugodan zadah, pa umjesto da uđemo u kuću, vratili smo se na ulicu, udahnuli nekoliko puta i ušli. Meni se mantalo od uzasnog smrada. Na nekoliko trenutaka zaustavljala sam dah. A poslije sam pomalo, kao na slamku disala.

Starija sestra je sjedila u prednjem djelu kuće, nešto kao dnevni boravak. Mlada sestra Lila, oglasila se iz mračne sobe. Umjesto pozdrava pitala je što smo im donijeli za jesti. Ponavljala je da su gladne. Sjedila je na dnu drvenog kreveta. Nije se dizala. Dobili smo dojam da nije imala snage . Obadvije su kost i koža. Bili smo im donijeli hrenovke, tjesteninu, mljeko u prahu i konzerve ribe.

Gledala je u mene i čudila se kako sam visoka i jaka. Razmisljala je glasno: da, sigurno imam puno hrane i blago meni što mogu jesti koliko hoću.

Stalno sam je nešto zapitkivala ali ona se uporno vračala ponavljanju da su gladne, da im već danima ne dolazi nećak i da blago meni što imam hrane u izobilju.

Volonterka Noemi, nam je rekla da one ne žele ići u starački dom jer bi morale dati svoju kuću državi. Čuvaju kuću nećaku, koji im ponekad dođe.

Obišli smo kuhinju i našli desetak jaja, dva luka i nekoliko češnji bijelog luka. Drugog ničeg nije bilo.

Dogovorili smo sa Noemi da skupa sa obiteljskom liječnicom, koja nas je i upoznala s njima, poduzmu korake trajnog rješenja. Do tada da sa volonterima organizra čiscenje kuće, i opskrbu hranom.

Prošli vikend od četvrtka do nedjelje, okupili smo se u biskupijskoj kuci za duhovnost, mjesto Paraizo (rajski vrt). Dosli su predstavnici volontera iz svakog mjesta. Seminar je imao duhovni, metodoloski i organizacijski sadrzaj. Dublje upoznavanje i poistovjećenje sa karizmom i funkcioniranjem Zdenca u Hrvatskoj. Posebnu važnost dali smo samoodrživosti Zdenca u Kubi.

Biskup nam je imao sv. Misu na pocetku i na kraju seminara. Ostao s nama na večeri i ručku.

Uza sve jezične poteskoće radost zajedništva ispunjala je atmosferu. Bili smo jedan Isusov Zdenac, sretan radi svojeg izabranja i služenja, kako bi djeca i svi koji jos nisu upoznali izvor ŽIVE VODE upoznali i zavoljeli Darovatelja Isusa. Svih Vas volim i svaki dan se molim za vas.

S. Ljilja Lončar
Misionarka Milosrda