Ponedjeljak, 15.02.2016. 12:48

Hrvati imaju život o kojem na Kubi mogu sanjati

Hrvati imaju život o kojem na Kubi mogu sanjati

Pomoći onima kojima je to najpotrebnije – tom su se mišlju vodile Anđela Mirčić i Mirjana Iličić koje su se koncem prošle godine uputile na devet tisuća kilometara dug put. Preko udruge Zdenac otišle su u humanitarnu misiju na Kubu gdje su više od mjesec dana nesebično pomagale lokalnom stanovništvu koje se svakodnevno susreće s teškim životnim uvjetima. U razgovoru za tportal ispričale su svoju priču, želeći i u drugim ljudima probuditi želju za volontiranjem u zemljama koje trebaju našu pomoć.

Početkom studenog 2015. Anđela i ja otputovale smo prvi put na Kubu, želeći uložiti dio sebe, svog vremena i sposobnosti za razvoj misije Zdenca na Kubi. Udruga Zdenac je na Kubi počela djelovati prije nešto više od godinu dana. Tako je u Marianau, vrlo siromašnom predgrađu Havane gdje živi većinsko afrokubansko stanovništvo, osnovana prva grupa domaćih volontera i pokrenut projekt rada s djecom i starcima. Isto je učinjeno na još četiri lokacije na Kubi: u gradu Matanzi, udaljenom oko 100 km od Havane, te u Palmiri, Elpidio Gomezu i Ciego Monteru, malim mjestima smještenim cca 250 km južnije od Havane, u pokrajini Cienfuegos.

Naša misija je ići onima koji žive na periferiji, zaboravljeni od društva i bližnjih, koji su zapušteni i potreban im je svaki oblik materijalne i duhovne pomoći. Dani na Kubi bili su ispunjeni mnogobrojnim aktivnostima i iako je kubanski način života pomalo usporen, nismo se dali usporiti. Radili smo punom parom posvetivši se radu s djecom kroz radionice Odgoja u solidarnosti, posjećujući starce koji su sami i doslovce gladni, a koje bismo posjećivali u njihovim kućama noseći im hranu, često zajedno s djecom. Osim toga smo na terenu pronalazili novu djecu ili starce kojima je potrebna pomoć, održavali smo sastanke i edukativno-duhovne seminare s kubanskim volonterima Zdenca, razgovarali i planirali s nadležnim biskupom u Cienfuegosu (pod čijim pokroviteljstvom djelujemo), kao i s predstavnicima Caritasa i ostalim humanitarnim organizacijama poput Cuba emprende. Dobar dio dana bio je posvećen i molitvi, zajedničkom razgovaranju i planiranju između nas volontera, uz puno radosti, pjesme, slavljenja.

Hrvati imaju život o kojem na Kubi mogu sanjati

Hrvati imaju život o kojem na Kubi mogu sanjati

Hrvati imaju život o kojem na Kubi mogu sanjati

Hrvati imaju život o kojem na Kubi mogu sanjati

Mene osobno, kao volontera, oduševilo je vidjeti djecu koja tako rado dolaze na radionice Zdenca da se redovito skupe već sat vremena prije početka. S njima se provode razni sadržaji poput ponavljanja školskog gradiva, kreativnih radionica izrade predmeta i crteža, radionica plesa, raznih igara, priča i molitava, kroz koje razvijaju svoje talente, samopouzdanje, uče o svojim i tuđim potrebama, uče biti solidarni.

Iako smo volontere i djecu u tim mjestima okupili prije manje od godinu dana, djeca već napreduju u ponašanju i učenju. Mnoga od njih dolaze iz obitelji u kojima su suočeni s nasiljem, alkoholizmom, prostitucijom, čak i ubojstvima, i treba im posvetiti puno pažnje, strpljenja i ljubavi. No i na njima se uočavaju promjene, otvoreniji su, sigurniji u sebe, poboljšali su učenje, pristojniji su u ponašanju, radosniji, spremniji pomoći drugima.

Sve to daje smisao onome što radimo, podstrek da ustrajemo, iako su promjene male i događaju se polako. Stvorila su se divna prijateljstva, povezanost s djecom, starcima i ostalima koje sam upoznala i susrela na Kubi. Postali su dio mene i mojih molitava. Po povratku u Hrvatsku preplavio me osjećaj zahvalnosti što živim tu gdje živim, u Lijepoj Našoj u kojoj imamo tolike blagodati o kojima Kubanci mogu samo sanjati! No pri srcu su mi svi ti ljudi koji žive u tolikoj neimaštini, materijalnoj i duhovnoj, i kojima se opet želim vratiti i donijeti im barem zrnce radosti, nade i Božje ljubavi, ispričala je Mirjana koja je, baš kao i Anđela, sigurna u to da im ovo nije bio posljednji boravak na Kubi u koju će se vratiti prvom prilikom.

Kuba, Anđela Mirčić, Mirjana Iličić