Glad i golotinja u Venezueli

Venezuela je u teškom stanju. Bez vode hrane i struje.

Ljudi čekaju u velikim redovima za 1 kilogram kukuruzna brašna, dva sapuna i pola litra ulja. Organizirano je skupljanje potpisa za referendum, za promjenu predsjednika. Proglašeno je izvanredno stanje i uvedena tri neradna dana: srijeda, četvrtak i petak.

Veliko je nezadovoljstvo u narodu. Svi žele drugačiju Venezuelu.

U crkvama se organiziraju klanjanja pred Presvetim za mirnu promjenu u zemlji.

U ovakvoj situaciji Zdenac radi na organizaciji davanja jednog obroka dnevno za svu gladnu djecu na četiri lokacije.

Predsjedništvo Venecuelanske Biskupske Konferencije zbog vrlo ozbiljne situacije u državi je izjavilo:

„ Kroz duhovno razlučivanje, u svjetlu Božje Riječi, mi biskupi Venezuele u molitvi smo razmatrali o sadašnjoj situaciji u našoj državi. Osjećamo i tugujemo s našim narodom kojim smo služitelji. Nikad prije Venezuelanski narod nije pretrpio ekstremni nedostatak robe i hrane i lijekova, bujanje kriminala, nestabilne podijele struje i vode te duboke korupcije na svim slojevima Vlade i društvene zajednice. Manipulativna ideologizacija i pragmatizam pogoršaju ovu situaciju.
Više puta, Gospodin Isus, izrazio je solidarnost s patnicima i ljudima u potrebi. Čak je suosjećao za onim mnoštvom koji ga je slijedio da čuju njegovu poruku. To je bilo kad je tražio učenicima da daju jesti svima. Sam Gospodin je izrazio solidarnost s njima u množenju kruha i dajući im jesti do sitosti. Gesta ljubavi i milosrđa (Mt 14,14).
Ovaj čin koji su evanđelisti pripovijedali obasjava sve nas članove Crkve, da možemo služiti onima koji u našoj zemlji pate od teških nestašica hrane i lijekova, nasilja i nesigurnosti. U ovoj Jubilarnoj godini Milosrđa, mi pastiri Crkve u Venezueli, želimo izraziti našu bliskost i potporu svima. Potaknuti vjerne Isusove učenike da potvrde vlastitu solidarnosti s konkretnim gestama među svojom braćom. Unatoč dramatičnosti situacije, naš narod živio je vrlo dostojanstveno, pa čak i s alternativnim odgovorima na solidarnosti. Ovi plemeniti činovi su znakovi nade. Narod nas evangelizira! Osjećamo "ponos da smo narod"! (Usp. Franjo, Radost Evanđelja).“

Božji blagoslov svim Zdenčanima, suradnicima i svim posjetiteljima Zdenčeve web stranice.

s. Ljilja Lončar Misionarka Milosrđa