Ponedjeljak, 13.08.2018. 09:06

LJETO U ZDENCU HRVATSKA

  Živogošće 1.jpg

Dragi zdenčani,
Ove godine, osjetila se posebna spontanost i opuštenost u cjelokupnom ozračju među nama.
Putovanje kombijem bilo je ugodno i vrlo lijepo, vrijeme na putu prošlo nam je zaista brzo. Susret, topla i poznata lica, red međusobnih razmjena kako smo, što je novoga u našim životima, prijateljskih cjelova, odmor uz kavu i već smo u Živogošću.
Srdačno dočekani uz kavu i riječ dobrodošlice od gđe. Marije, potom pozdravljeni i primljeni od fra. Mire. Tomo i Ivo raspoređuju nas po dodjeljenim sobama – djeca a i odrasli, svi smo vrlo brzo bili u moru na jedva dočekanom hlađenju!
Dečki već organiziraju nabavu, kuhinju i odlaze u prvu nabavu za večeru. Polako pristiže još članova i smještaju se nakon pozdrava dobrodošlice.
Vrijeme je prekrasno, sve miriše po mediteranu, moru, ljudi nema previše i mirno je, vruće!
Spontano se planira i odlazi ranim jutrom na krunicu pred Presvetim i sv. Misu te organizira prvi dan – prehrana, odlazak na kupanje, odmor po sobama, aktivnosti su proizvoljno kako kome odgovara. Ulazimo u radost zajedništva kroz blage osjećaje skrbi i svakojakvih aktivnosti oko plaže, djece, zajedničkih objeda – opuštamo se aktivno odmaramo prožeti običnim situacijama s djecom, igrom, druženjem, kupanjem… Potrebni odmora a daleko od stresa i ozračja svakodnevice.

Iako vrućina i kreveti uzimaju danak, zaista osjećamo i doživljavamo ljepotu mjesta, posebnost samostana, doslovno prožetog mirisom lavande, predivan pogled na more s terase. U zraku je toplina i srdačnost s nenametljivom otvorenošću jednih prema drugima. Osobito su me dirale sv. Misa i propovijedi fra Mire koje su bile vrlo poučne i nadahnute, pa smo ih poslije dugo spominjali.
Djeca su jednostavno uživala u kupanju, druženju i plaži – toliko da su jedva izdržavali čekati odlazak na more sa objeda ili međupredaha. Bilo je tu i pravih “susreta”.
Još dubljih upoznavanja i prepoznavanja, otvorenosti za druge goste samostana iz BiH i Slovenije, nova poznanstva i prihvaćanje “slučajne” turistkinje iz Njemačke.
Jutrom bi se molilo i razmatralo, do ručka plaža kupanje, ronjenje, sunčanje… popodne odmor pa opet kupanje i plaža do zalaska sunca. Jadranka bi nas k večeri spajala pjesmom i zlatnom krunicom, a Dragica jutrom predivnim predanim radom s djecom – koja još prepričavaju priču o njivi, biseru i srcu za Boga.
Danijela i Katja su nas divno obogatile prisustvom i iskustvom, te veliko i kreativno pomogle nahraniti gladne kupače te nam uposlili i prelijepu mladost. Djeca su ponosno slijedila poticaje roditelja i sami posluživali i sudjelovali u slaganju stola za doručak.
Sve u svemu, vrijeme je gotovo letjelo u velikoj jednostavnosti trenutaka. Manja djeca su doslovno išla od ruke do ruke, od naručja do naručja i dala živost i sreću svakom ponaosob.
Imali smo i mogućnost milosti poricijunkulskog potpunog oprosta kao i povlasticu osobnog susreta s fra Mirom i pojedinačne molitve.
Ahh, šta reći za kraj…
Poželjeli smo produžiti boravak i već tamo počeli razmišljati o sljedećem ljetovanju.
Oproštaj i povratak su također prošli u radosti i miru.
Za mene je ovaj odmor bio slika i misterij velike i jednostavne obitelji u svoj svojoj raznolikosti i bogatstvu.
Neka nas blagoslovi svih, naš svemogući Otac i Sin i Duh Sveti koji nas je i ovim putem pozvao na put svetosti kroz Zdenac u velikoj “običnosti i jednostavnosti” takve kakvi jesmo.
Bog sa svima Vama,
Živko Križanac

 

 

Ljetovanje uvijek asocira na odmor, punjenje baterija, more, sunce... Zdenčani, već drugu godinu za redom, (a nadamo se da će to ostati tradicija) uz sve to imaju priliku ojačati zajedništvo sa prijateljima iz čitave Hrvatske i napuniti duhovne “depoe”.

Dan je počinjao krunicom koja se molila pred izloženim Presvetim, a potom misa. Nakon toga smo se okretali hrani i moru.

Smještaj unutar samostana uistinu je posebno iskustvo. Duhovna dimenzija odmah postane opipljivija, a djeca su posebno osjetljiva na to.

Zlatnu krunicu su lako molili i po danu i navečer. Roditelje je posebno ove godine “zadužila” Dragica koja je djecu tako animirala da su se za vrijeme mise gurala oko oltara (a ne oko vrata kao inače).

Zajedništvo Zdenčana redovito procvjeta na ovakvim druženjima. Nestrpljivo čekamo novo druženje u rujnu sa nadom da će nas svako nadahnuti na nova djela milosrđa. Međusobno i u svijetu.

Suzana Djipalo

 

 radost


 

 oltar


 druženja


 odmor


 

 

 ljetovanje.jpg


 zajedništvo.jpg


 molitva