MISIJA U MOZAMBIKU

Voda, Xia – Xia i riža

 Sjeli smo vani i promatrali zvijezde i mjesec koji je izlazio s istoka. Divili smo se veličini i čarobnoj boji mjeseca. Pridružio nam se biskup.

Smješteni smo u biskupovu rodnu kuću. Šumovit kraj između kojih su vidljive kuće, krov ponegdje od lima ili slame ili trstike; zidovi od blokova ili od blata.

Dan je započeo sa molitvom, časoslovom. Nakon doručka obišli smo dva stara bunara u mjestima Makhuxo i Nwagombe. Spomenut je već problem s vodom, bunari koje je obično gradila država su plitki i često bez vode.

obilazak bunara

s.Ljilja Loncar na bunaru

Po povratku spremamo se i krećemo prema misnom slavlju. Prije početka Sv. mise skuplja se narod ispred i u crkvi pjevajući pola sata sa udaraljkama. Početkom Sv. mise svi sjede dok svečana povorka ulazi na prednja vrata, ispred idu curice plešući, između njih prolaze ministranti s križem, iza njih svećenik i biskup u svečanoj odori. Plesalo se i na kraju mise, priključili su se Mirjana i p. Juan što je trajalo oko 15 minuta, a na kraju su nas i predstavili sve pojedinačno, s. Lijlja Zdenac, Mirjana o projektu Zdenac u Mozambiku.

crkva u mozambiqueu

 

djecica na vratima crkve

biskup predvodi misno slavlje

djeca na misi

 

Poslije Sv. mise svi su izašli na blagoslov zdenca, rezanje vrpce, kušanje vode. Biskup i s. Ljilja su prvi kušali i preživjeli. Biskup je inzistirao da se voda čuva, da pripada svima i da svi doprinesu održavanju. Zatim smo otišli do bližnjeg tornja zdenca, biskup se popeo na ljestve te lijepio karton sa imenom Zdenac na betonsku podlogu. Pozvao je izvoditelja radova, zahvalio mu javno, pozvao i poglavicu, preporučio mu čuvanje zajedničkog dobra i otpustio narod.

rezanje vrpce

bunar s imenom zdenac

radost radi novog zdenca

 

 

U ruksaku smo imali veliku vrećicu bombona. Mirjana je dobila čast dijeliti ih djeci već složenoj u redu, a oni dosjetljiviji bi se vratili na začelje i opet po bombone. Radost i smijeh odzvanjao je čitavom župom.

podjela bombona

 mozambik dijete s Mirjanom

podjela rize

Projekt je koštao oko 15.000$, Zdenac je sudjelovao sa 7.000, a udruga Core Amico iz Bresce sa 8.000$.

Predstavili smo p. Juanu rad u Zdencu i ponudili im pomoć u Macupulaneu.

Predstavio nam je dva velika projekta: podjelu riže kao mjesečni dodatak, pomoć koja dolazi kroz kanale karitasa; projekt od organizacije kojom upravlja otac od nogometaša Messija (15.000 obroka svaki dan školskoj djeci, trudnicama i dojiljama što mjesečno iznosi oko 30.000 $). Djeca se razvijaju, poboljšala su se u školi.

Zdenac se je sa 2.000 $ uključio u projekt riža za stare i nemoćne, a obuhvaća područje cijele župe, koja je široka 90 km te ima 22 pokrajine.

Nakon Sv. mise, sjeli smo zajedno sa p. Juanom da bismo razmijenili informacije i račune o projektu Zdenac u Mozambiku.. P. Juanu smo dali 300 $, a ostatak ćemo mu poslati naknadno.

Popodne smo išli s biskupom u nabavu hrane za 11 osoba. S. Ljilja je predložila 10 $ po osobi. Bili smo u čudu kad smo sa 2 auta i 5 dodatnih osoba krenuli u 17 km udaljen Xai-Xai. Biskup i s. Isaura su tamo dugo računali, a mi strpljivo čekali na tržnici kraj auta, a vrućina nesnošljiva. Potrošili smo osam puta više od dogovorenog iznosa. Nesporazuma je bilo puno zbog barijera u jeziku.

1kg riže = 42 MT = 0,7 $ = 4.8 KN

1 kg šećera = 65 MT = 1,08 $ = 7 KN

1 l ulja = 70 MT = 1,16 $ = 7,5 KN

1 kg soli = 25 MT = 0,41 $ = 2,7 KN

Poslije smo večerali. Sjeli smo vani i promatrali zvijezde i mjesec koji je izlazio s istoka. Divili smo se veličini i čarobnoj boji mjeseca. Pridružio nam se biskup.

Nastavak slijedi…

Iz Putopisa Afrika 2018.

s.Ljilja Lončar predsjednica Zdenca, Mirjana Iličić i Dražen Bosak volonteri Zdenca na misijama u Africi