Utorak, 13.09.2022. 09:39

Izlet Zdenčana u Masnu Luku

Izlet Zdenčana u Masnu Luku.

Probudile su me zrake sunca na obroncima Biokova. Iznenadih se i zahvalih dragom Bogu jer to nagovješćuje lijepi dan unatoč najavama nevremena. Krenula sam put Imotskoga gdje sam se pridružila Zdenčanima koji su krenuli iz Splita u Masnu Luku. Radovala sam se susretu . Uz molitvu, razgovor i predivan okoliš brzo smo stigli na odredište.

Masna Luka je smještena u srcu Parka prirode Blidinje na 1 200 m nadmorske visine. Odlikuje se velikim bogatstvom borove i jelove šume, te je bogata s nekoliko izvora pitke vode. Najveće je europsko stanište endemskog bora munike. I tu se nalazi Franjevačka kuća molitve. Dočekao nas je fra Josip Vlašić, kapelan samostalne kapelanije sv. Ilije Proroka i voditelj kuće. Proveo nas je kroz kuću i u Galeriji ispričao kratku povijest i ulogu fratara u Planini. Zanimljivo je da su odavnina fratri bili u planini, od proljeća do jeseni,  kako bi na različitim grobljima, kapelicama ili drugim mjestima slavili svete mise sa stočarima, ili obavljali druge sakramente. Na planinskom području između Vrana i Čvrsnice, tzv. Poljima,  Hercegovci  bi se nastanili u ljetnim mjesecima sa stokom. Bile su i cijele obitelji. U planini se rađalo i umiralo. Znalo je biti više od 100 000 tisuća ovaca i druge stoke. Danas ih ima svega 4000.

Kapelan Polja sve do 1928. godine nije imao stalnog prebivališta na Poljima nego je boravio ili kod svojih vjernika - stočara, ili u nekoj iznajmljenoj brvnari. Izgradili su kuću s četiri pregratka i pokrili je slamom. Spalili su je četnici 1942. godine s brojnim kućama na Poljima, Rakitnu i osobito u Rami. Tom prigodom mnogi su  katolici izgubili život.                                                                                  

 

Fotografija u Galeriji prikazuje prvu fratarsku kuću.

 

 

Maketa crkvenih vrata

 

Od 1981. godine kapelan polja stalno boravi u Masnoj Luci. To je fra Petar Krasić, koji je proveo 40 godina u planini i   danas živi tu. Sagradio je današnju  kuću na temeljima stare sa crkvom sv. Ilije Proroka, brojne kapelice i crkvice.

 

 

Franjevačka kuća molitve, danas

 

Nakon Galerije smo otišli u crkvu sv. Ilije Proroka. Mozaik iza oltara prikazuje dva biblijska motiva iz života sv. Ilije.  Na zidovima su predivne slike s križnim postajama.

  

   

 

Na prozorima su vitraji, a posebno se ističe, iznad ulaznih vrata, susret gubijskog vuka i Sv. Franje Asiškoga - i na simboličan način govori svima koji dolaze ovdje, da sve što je pri njima vučje ostave po strani i uđu s čistom nakanom. Ispričao nam je fra Josip priču o dva vuka u nama. Pouka je da zločestog pripitomimo. Dao nam je razmišljati. Nije to baš lako. Pomolili smo se.  Fra Josip nas je blagoslovio i odveo u suvenirnicu.

 

 U 12 sati je bila sv. Misa na kojoj se je krstio mali Marijan, prvo dijete svojih roditelja.

 

 

Zadivljujuće je bilo vidjeti mnogobrojnu obitelj i prijatelje koji su došli na sv. Misu. Živo svjedočanstvo vjere. Bože hvala ti. Poruka evanđelja je roditeljima i svima nama da gradimo život na čvrstim temeljima, a to je dragi Bog, obitelj i zajedništvo.

Nakon svete Mise, nekolicina nas je otišla na obližnji izvor Jasle. Blaže i ja smo se i napile vode.  Slijedilo je druženje i ručak u Hajdučkim vrletima.

U popodnevnim satima smo se spuštali s planine ostavljajući iza sebe, a noseći u sebi,  oazu mira, tišine, zajedništva i Božje blizine.   Nevjerojatna planina. Iako se  danas živi drugačije. Pastire su zamijenili vikendaši i ljubitelji prirode, ali osjeća se snaga Božje prisutnosti koju su izmolili mnogi pastiri sa svojim fratrima ostavljajući budućim naraštajima  čvrsti temelj sagrađen na  stijeni.

Hvala Zdencu na organizaciji i pozivu, a iznad svega na slici drage Gospe.

Ljilja B.