Srijeda, 05.10.2022. 18:33

Gladni pažnje, zagrljaja, kruha

Afrika, sunčani dani, svježe voće i povrće, zanimljiv jezik, drugačiji ljudi. Prekrasna priroda, fascinantna kultura, uzbudljivo životinjsko carstvo, rajske plaže, visoke planine, prostrane savane i živahne gradske tržnice. Jedinstveno iskustvo koje svatko želi doživjeti barem jednom u životu.

 

 

Hvala ti Gospodine za sve stvoreno, hvala ti na ovim ljepotama, toplini, bojama. Hvala ti što mi je srce puno ovih ljudi, prirode ove ljepote. Hvala ti na mogućnosti divljenja. Hvala ti Gospodine za Zdenac i ove trenutke ushićenosti.

 

 

Uvjeti u kojima žive djeca su za nas nezamislivi, ali oni žive, uvijek radosni, rijetki pokazuju tugu. Mnogi gladni pažnje, zagrljaja, kruha, vode.. Al djeca, unatoč svemu vesele se životu, igri, druženjima. Plešu i pjevaju tijekom dana, a predvečer plač, gladni su traže hranu. Riže i graha ima. Plač prestaje, još jedan dan je prošao. Sutra je novi dan.

 

 

Ne razmišljaju o budućnosti, žive u trenutku i sretni su. Brzo ti prirastu srcu, uvuku ti se pod kožu. Najbolje je ne vezati se na djecu, koliko je god to moguće. Ali koliko god se čovjek suzdržavao, kad ti slatko malo stvorenje dođe i bez razloga ti se baci u zagrljaj, kad ti mala slatka djevojčica sjedi u krilu i pričate joj i ona vama (ne razumijete se, a opet i te kako razumijemo), nema ti pomoći. 

 

 

Zdenac pokušava malim koracima mijenjati svijet nabolje. Više od jednog desetljeća sa svojim vjernim kumovima i suradnicima pomaže djeci u školovanju i onima najmanjima hranom, a starije zaboravljene opskrbljuje hranom i lijekovima.

 

 

Njihovo školstvo je čudno. Teško je čovjeku razumjeti njihov sustav školovanja. Osnovna škola na swahili, a srednja na engleskom jeziku. A engleski govore rijetki. U osnovnoj školi se loše radi s učenicima. Tako mnogi ostaju kod kuće sa samo osnovnom školom.

Zdenac u Tanzaniji djeluje već 16 godina. Radi s djecom odgoj u solidarnosti, program opismenjavanja i program kumstva te pomoć starijima napuštenima.

 

 

Zdenac je proširio svoj program i već godinama organizira subotom dodatno poučavanje. Pouke drže mjesni volonteri Zdenca: neki su profesori, a neki srednjoškolci (nisu odlikaši ali uspješno svladavaju gradivo srednje škole na engleskom). Osim pouke ono što je za njih bitno, dobiju i obrok. Tužno je gledati malu djecu koja dio obroka spreme u torbu i nose kući.

 

 

s. Ljilja je poučila volontere da zahtijevaju od djece da na pouke dolaze čisti iako je velika oskudica vode. Mislila sam zar je to moguće, previše tražimo, ma nemoguće je. Ali ostala sam bez riječi. Drugu subotu došli su čisti i uredni i tako ponosni. Istegnuli svoje male tanke vratiće da ih se uoči, pohvali i pomazi. S. Ljilja je bila u pravu: Čini se nevjerojatno, ali je moguće!

 

 

I tako naši maleni svaku subotu trče na poučavanje, svi sretni i važni.

N.M.