Subota, 20.05.2023. 15:32

Predstavljanje Zdenca i vlč. Romanusa Mihalija na molitveno-evangelizacijskom susretu Molitvene zajednice EHO u Dugom Selu u Dugom Selu

U nedjelju 14. svibnja 2023. godine u 17 sati u gradskoj sportskoj dvorani u Dugom Selu održan je molitveno-evangelizacijski susret u organizaciji Molitvene zajednice EHO. Nakon uvodnog slavlja, predavanje je održao Nebojša Đurić, pastor u EPC Hosana. U nagovoru je govorio o Mojsiju, a posebno se osvrnuo na Božju milost, dobrotu i veličinu kojima se Bog proslavlja u našim životima.

 

Nakon predavanja, volonterka Zdenca Marija Radočaj predstavila je Zdenac i evangelizacijsko misijski rad i djelovanje udruge u Hrvatskoj, Africi i Južnoj Americi. Na poseban način je pozdravila i zahvalila se Josipu Lončaru i Kristoforima te svim kumovima i donatorima koji podupiru Zdenac od samih početaka do danas. Zdenac nastoji biti most koji upravo njima omogućuje činiti tjelesna djela milosrđa. Prisutni vjernici su kroz dva videa mogli vidjeti na koji način Zdenac djeluje već 20 godina, situaciju i životne okolnosti s kojima se susreću volonteri Zdenca na terenu te promjene koje donose upravo zahvaljujući njima i njihovim donacijama.

 

 

Poseban gost bio je vlč. Romanus Mihali, župnik župe Ujewa u biskupiji Iringa u Tanzaniji, koji se predstavio kratko na hrvatskom jeziku i izrazio veliku radost i zahvalnost  za duhovnu i materijalnu pomoć ljudima iz njegove župe. Također se zahvalio sestri Ljilji Lončar, udruzi Zdenac, svim volonterima i dobročiniteljima, a na poseban način Kristoforima i Josipu Lončaru na materijalnoj pomoći. Posebno je istaknuo rad volontera Zdenca sa siromašnom djecom u okviru programa subotom kao i starima i nemoćnima.

 

 

Pored učeničkog doma za djevojke u župi u Ujewi, u kojemu trenutno živi i školuje se 18 djevojaka zahvaljujući Projektu Zdenac znanja-kumstva, započeli smo i s izgradnjom učeničkog doma za 60 dječaka iz najsiromašnijih obitelji. Izrazivši zahvalnost za dosadašnju pomoć vlč. Romanus zamolio je sve dobročinitelje da ukoliko su u mogućnosti nastave pomagati kako bi se uz Božju pomoć izgradnja doma mogla privesti kraju.

 

 

„Zdenac je u mojoj župi također izgradio nekoliko bunara koji su ljudima omogućili pristup pitkoj vodi.“, istaknuo je vlč. Romanus i još jednom se zahvalio na pomoći u ime svih svojih župljana. Spomenuo je i neke od plodova djelovanja Zdenca, a posebno na području obrazovanja. U župi ima više djece koja su uspjela upisati  pred program za upis na sveučilište. Jedan takav primjer je Anna Edwin Ngwale, kumče Zdenca, koja je u programu Zdenca već 14 godina. Nakon obrazovanja došla je u Hrvatsku prošle godine u kolovozu kako bi naučila hrvatski jezik te aktivnosti Zdenca.

 

 

Anna se na kraju predstavila i zahvalila na hrvatskom jeziku svim donatorima i volonterima koji pomažu ljudima i djeci u Tanzaniji da ostvare svoje snove. Na kraju predstavljanja volonterka Marija Radočaj potaknula je i pozvala sve prisutne da se ukoliko osjećaju potrebu za pomaganjem odvaže i daju svoj doprinos. Ne postoji premala pomoć niti donacija, jer ukoliko se daje od srca Gospodin to umnaža, naglasila je Marija.

A.P.