Želiš biti volonter/ka, misionar/ka, suradnik/ca ili kum/a?

TVOJE SRCE, ZNANJE, VJEŠTINE I RAD MOGU PROMIJENITI SVIJET

Voljan/voljna si raditi na sebi i s drugima!? Želiš produbiti svoju vjeru!? Vjeruješ da je dobar kršćanin osoba koju nitko i ništa ne može spriječiti da čini dobro!? Zanima te pomaganje bližnjima ili put u daleke misijske zemlje!? Želiš biti drukčiji/ja prijavi se i postani:

1. VOLONTER/KA - pomaži najsiromašnijima i najpotrebitijim ljudima u Hrvatskoj.

STALNI VOLONTER - šesnaest sati mjesečno volontiraj u nekom od projekata i sudjeluj u duhovnom programu.
POVREMENI VOLONTER / SRCE NA DJELU - mogu se prijaviti osobe, obitelji, skupine ljudi, župe, ustanove, škole i tvrtke koje će sudjelovati dva puta godišnje u nekoj od humanitarnih akcija namijenjenim domaćim ljudima u potrebi. Može se sudjelovati radom, materijalom, stvarima i novčano, a potrebno je prijaviti se u volontersku bazu zbog koordiniranja i obavještavanja o akcijama.

Kako se prijaviti za volontiranje?

1.      Kandidat za volontiranje u domovini ili misijama treba poslati kratak životopis i zamolbu u pismenom obliku te navesti motivaciju za volontiranje u domovini ili svijetu, bilo kao volonter ili posvećeni. Navedene dokumente poslati u tajništvo Zdenca na e-mail (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.)

2.      Kandidati koji uđu u uži izbor pozivaju se na inicijalni razgovor sa odgovornom osobom u roku od 15 dana od pristigle prijave.

3.      Ukoliko kandidat zadovoljava uvjete, uključuje se u sve aktivnosti Zdenca, biti otvoren razgovoru sa odgovornom osobom, prisustvovati edukativnim radionicama, duhovnim obnovama s ciljem osnaženja volontera i članova Zdenca te otkrivanje Božjeg plana u osobnom životu i snažiti se za pozitivan odgovor životnom pozivu.

4.      Nakon godinu dana ustrajne pripreme i otkrivanja Božjeg plana u svom životu, opredjeljuje se za biti Misionar/ka Milosrđa ili Volonter/ka.

Ukoliko se osoba pronalazi kao Volonter/ka slijedi s duhovnim i volonterskim programom Zdenca u Hrvatskoj. Nastavlja se izgrađivati s drugim volonterima i poistovjećivati s vrijednostima Zdenca. Preuzima povjerene zadatke kroz koje se razvija i priprema za volontiranje u misijama. Povremeno odlazi u misije na kraći vremenski period. Volonter/ka sam/a plaća svoje putne troškove, a za troškove smještaja i hrane u misijama brine se Zdenac.

Pogledajte volontere u akciji:

https://dnevnik.hr/vijesti/svijet/provjereno-udruga-zdenac-pomaze-gladnima-i-nemocnima-u-tanzaniji---822447.html

 

2. MISIONAR/KA - putuj u daleke zemlje i pomogni napuštenoj i odbačenoj djeci koja žive u teškim uvjetima pogođena velikim siromaštvom i neimaštinom.

Stalni misionar - je put trajnog posvećivanja Bogu u službi siromaha i djece u domovini i misijama.
Privremeni misionar - posvećuje se misionarskoj službi od nekoliko mjeseci do godine dana.

 • Kandidat za Misionara/ku Milosrđa dostavlja osobne dokumente i dolazi na daljnju pripremu. Priprema se nastavlja još godinu dana uz boravak u kući Zdenca u Dugom Selu.
 • Nakon intenzivne jednogodišnje pripreme, ako je kandidat/ica spreman/a, polaže misijska obećanja.
 • Nakon polaganja misijskih obećanja dobiva poslanje na tri mjeseca u neku od zemalja gdje Zdenac Milosrđa ima svoju misiju gdje će moći temeljitije i konkretnije razlučiti o svojem misijskom pozivu.
 • Sljedeće tri godine provodi djelomično u misijama, djelomično u Dugom Selu gdje nastavlja svoju duhovnu misionarsku formaciju.
 • Kandidat za Misionara/ku Milosrđa formaciju završava posvećenjem.

Osobni dokumenti:

 • domovnica i krsni list
 • diploma o završenoj školi (poželjno viša ili visoka stručna sprema)
 • sistematski liječnički pregled.

Glavne točke u pripremi:

 • aktivan duhovni život (molitva, sv. Misa, sakramenti, Časoslov, euharistijsko klanjanje)
 • osnove kršćanskog nauka i drugi ciljani sadržaji kroz radionice i predavanja u Zdencu, učenje jezika...
 • zajednički život s drugim kandidatima
 • volontiranje – djela milosrđa
 • timski rad
 • razvijanje samostalnosti, organizacijskih sposobnosti i kreativnosti

Da bi Misionar/ka, Volonter/ka mogao/la obavljati svoje zadatke potrebna je duboka povezanost s Bogom iz koje se rađaju i rastu: milosrđe, radost, velikodušnost, poniznost, sebedarje, skromnost i otvorenost za rad na sebi.

Milosrđe u Zdencu proizlazi iz solidarnosti s najpotrebnijima, iz vizije jednakosti, a temelji se na dostojanstvu ljubljenih sinova/kćeri Božjih. Ostvaruje se preko raznih projekata Udruge: volontiranje s djecom u Hrvatskoj, rad sa starima i nemoćnima, pomaganje samohranim roditeljima te rad s djecom u domovini i svijetu.

 

3. SURADNICI I KUMOVI - svojom molitvom, promicanjem akcija i financijskim doprinosom omogućuj rad volontera i misionara koji mijenjaju na bolje živote siročadi, starijih i nemoćnih.

Zajednički pretvarajmo tuđe nevolje i neprilike u život dostojan čovjeka na zemlji, a za spas duše na nebu.

Prilog o Anni našem kumčetu pogledajte na poveznici: 

Odgojili su je misionari, a financirali ljudi tisućama kilometara dalje. Anu smo upoznali u Zagrebu, a zbog nje potegnuli sve do Tanzanije gdje sad ona... | By PROVJERENO | Facebook

 

Prijavi se na mail Zdenca: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.