Zdenac - Pokret Misionara Milosrđa - Duhovnost Zdenca

Presveto srce Isusovo, izvore svakog dobra, ja ti se klanjam, vjerujem u Te, ufam se u te, ja te ljubim i kajem se za sve svoje grijehe. Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce, učini ga poniznim, strpljivim, čistim i da u svemu odgovara Tvojim željama. Daj o dobri Isuse, da ja živim u Tebi i Ti u meni. Štiti me u opasnostima, tješi me u nevoljama i žalostima. Udijeli mi zdravlje tijela, blagoslovi sav moj rad i daj mi milost svete smrti.

Amen!

Marijo, Ružo Otajstvena, Kraljice svemira, Majko roda ljudskoga! Posvećujemo ti naš Zdenac i Pokret Misionara Milosrđa širom svijeta...

Predajemo ti našu djecu, mlade i sve osobe kojima nas tvoj Sin šalje. Tebi Ružo Otajstvena posvećujemo svoje živote, zajedničko poslanje spašavanja duša, čineći duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Ponizna Djevice, Majko milosrđa, uzmi u svoje ruke i svoje srce naše poslanje i širi ga po cijelom svijetu. Mi ćemo širiti tvoju pobožnost. Uči nas Majko prihvaćati Evanđelje srcem i živjeti ga u vjeri, ufanju i ljubavi da u svemu budemo na slavu Oca, Sina i Duha Svetoga.

Amen!

 

Paola di Rosa krsno je ime sv. Marije Krucifikse. Rodila se u Brešiji 1813. godine, od oca Klementa i majke Kamile. Iz plemićke je obitelji. Majka joj umire vrlo rano, kad je Paoli bilo jedanaest godina. Uzima Blaženu Djevicu Mariju za svoju majku i gradi odnos povjerenja i bliskosti prema njoj, izražen u riječima i gestama privrženosti i odanosti. 

Bog je vodi usponom mistika. Od svoje sedamnaeste do dvadeset druge godine proživljava tamnu noć duše. Njezin duhovni dnevnik svjedoči o unutarnjim borbama koje je dovode do granica ljudske izdržljivosti. Imala je duhovnika monsinjora Pinzonija koji je savjetovao, usmjeravao, hrabrio i tješio. 

Da bi spoznala Boga i božanske stvari, duša mora nastojati da stavi na stranu sve što je naučila o Bogu pomoću razuma i koncentrirati se jedino na ono što nam vjera govori o njemu, jer jedino nam vjera pokazuje Boga onakvog kakav on zaista jest. Sv. Ivan od Križa vjeru naziva „tajnim ljestvama“ kojima se ulazi i prodire u Božje dubine.

Aktivna noć osjetila podrazumijeva odricanje i čišćenje od svih osjetnih požuda s obzirom na sve izvanjske stvari svijeta i na sve sklonosti njezine volje. Omogućuje nam prijelaz iz površinskog života koji je na razini osjetila na razinu duha. U njoj se duša svojim djelovanjem otvara Bogu.

Srijeda, 22.02.2023. 17:37

Značenje rukopisa, Paola di Rosa

Gospodine izmijenilo se moje stanje, ali zato ja nisam manje nesretna i bijedna. Nakon bijesne oluje nastala je tišina…Jao, tišina je mučnija od same oluje. Iz štropota tisuću žestoki napasti, prešla sam u glupu ravnodušnost. Moja je duša potpuno prazna.

Sv. Ivanu od Križa nas potiče da u svojoj svakodnevici biramo: „ne što je lakše, nego što je teže; ne što ugađa okusu, nego što mu ne ugađa; ne što ima više ugodnosti, nego što je ima manje; ne odmor, nego trud; ne utjehu, nego bezutješnost; ne što je više, nego što je manje; ne dragocjenije i skuplje, nego što je manje cijenjeno i priprostije; ne nešto, nego ništa“. 

Prožima je osjećaj napuštenosti, samoće i žalosti. Teška joj je svaka ljudska prisutnost. Nema utjehe za nju, niti je ne želi od ljudi. Samo je jedan koji je razumije i za čijom utjehom čezne. Taj jedini Tješitelj nju je napustio, prepustio.  Svoju bol uspoređuje sa dubinom mora.