Četvrtak, 07.12.2017. 22:21

Blagdan Bezgrešnog Začeća Marijina

Dvije žene došle su na ovaj svijet ispunjene milošću. Dvije Eve, majke živih. Stara Eva, oblikovana Božjom rukom i Nova Eva unaprijed otkupljena predragocjenom Krvi Isusa Krista, Sina Božjega.

Blagdan Bezgrešnog začeća potječe iz 1476 godine. Papa Sixto IV ga je potvrdio i uveo u praksu Crkve . Vjernička praksa čašćenja Bezgrešnog Začeća bila je od puno prije.

Papa Pio IX proglasio je dogmu Bezgrešnog začeća 8. prosinca 1854 godine. Kip Bezgrešne tipičan je po prikazivanju Blažene Djevice Marije gdje stoji na kugli zemaljskoj, preko koje se proteže velika zmija koja u ustima ima jabuku. Slika uzeta iz Post. 3, 15 kad Bog proklinje Zmiju sotonu i obećava da će Djevica začeti sina koji će joj zatrijeti glavu.

Pavao u Ef1,3-6.11-12 pišući zajednici u Efezu, poručuje i otkriva Božju objavu svim ljudima svih vjekova, Božju dobrohotnu volju kojom je ljudski rod izabrao da ga OBOŽI na hvalu slave svoje. Da ga posini u Ljubljenome. Njegov je to naum od prije postanka svijeta. Čovječanstvo je primilo duhovni blagoslov na nebesima, u Kristu.

Sve to izgleda nerealno i apstraktno. Nedohvatljivo ljudskom razumu. Opipljivo u Adamu i Evi, ipak nedokazivo radi pomanjkanja većeg poznavanja praroditelja. Djevica Marija po Bezgrešnom Začeću je uzor i primjer da Bogu ništa nije nemoguće. Što je naumio u Evi i njenom potomstvu to je ostvario u Mariji i Njenom porodu.

Sotona se protivi Božjem naumu i punini njegove milosti u ljudskim stvorenjima. Ruši Božji plan. Bog ne odustaje. Bog nastupa sa preobiljem svojega milosrđa. Ima rješenje; daje nadu u spas od vremenite i vječne propasti: začet će Djevica. Njeno djevičanstvo je u ispunjenosti Božjom milinom koja rađa Božjim Sinom. Marija kod navještaja se zbunila jer nije razumjela kako će to biti bez muža. Anđeo Gabrijel uvodi je u tajnu Božjeg nauma: što je od tijela rođeno tjelesno je a što je Duhom Svetim začeto od Boga je. Dolazi u tijelu da ga otkupi, puneći ga silom Duha Svetoga. Anđeo joj daje dokaz Božje svemogućnosti otkrivajući da je njena rođakinja Elizabeta, nerotkinja i ostarjela već u šestom mjesecu trudnoće.

Marija prihvaća biti majkom Sinu Božjemu. Tim je prihvatila sve što će doći sa majčinstvom. O svim događajima i riječima razmatrala je u svom srcu. Kršćani su u krštenju postali bez grijeha. Puni milosti i sile Duha Svetoga. Ispod svojih nogu imaju zmiju sotonu kojoj satiru glavu. Raduj se Marijo jer si izabrana da budeš Majkom sina Svevišnjega koji će spasiti narod svoj od grijeha njegovih. Moleći zdravo Marijo ujedinjujemo se ovom navještaju primajući ga za sebe kao članovi Crkve koja rađa silom Duha Svetoga duše na vječni život razmatrajući sve događaje kao kanale Božje milosti i ispunjenja njegova plana da nas učini sinovima i kćerima u Isusu Kristu Sinu Marijinu.

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista!


S Ljilja Lončar

Misionarka Milosrđa