Četvrtak, 15.03.2018. 21:26

KRIŽNI PUT Istaknuto

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Predobri, milostivi moj Isuse Kriste! Pomozi mi da otvorena srca pratim Tvoj Križni put, zajedno s Tvojom presvetom Majkom Marijom...

Verica Čondić-Bijader

Pripravna molitva

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga

Predobri, milostivi moj Isuse Kriste! Pomozi mi da otvorena srca pratim Tvoj Križni put, zajedno s Tvojom presvetom Majkom Marijom. Ti si sišao iz svjetla Neba u tamu Zemlje, snizio Svoje boštvo u lik Čovjeka, da bi nam, kao jedan od nas, pokazao put u spasenje koje si za nas pripravio, ostavio nam Svoju jednostavnu i jasnu riječ, otkrio nam istinu da se možemo ravnati i obećao nam Život koji nikada ne prestaje. Ali, ja se ponašam kao slijepac i gluh i stalno posrćem na krivomu putu koji sam preko grijeha i mlakosti izabrao.

Odagnaj od mene, molim Te, sada svaku misao koja nije Ti, pokrij me Svojom svetom Krvlju da mi sotona ne može pristupiti i udaljiti me od razmatranja Tvoje Muke i moga pokajanja. Neka me prati zagovor Tvoje i naše Svete Majke. Amen.

PRVA POSTAJA

Isusa osuđuju na smrt

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe!

Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio.

Gospodine moj, nepravedno osuđeni! Predao si se, bez riječi pobune, da Te nevina osude da bi mene oslobodio zaslužene osude. Najprije su Ti iskidali tijelo višestrukim bičevima, a Ti si to dragovoljno prihvatio da bi meni vratio nevinost djeteta Božjega. Okrunili su Te trnovom krunom da bi Te izvrgli ruglu kao kralja, a Ti to prihvaćaš da bi skinuo s mene ruglo grijeha. Ti jesi Kralj, i tada, tako okrunjen, više nego ikada. Postao si Kraljem Boli, Kraljem Otkupiteljem cijeloga svijeta. Tebi su, nevinu, presudili, a ja, gubav od grijeha, uzimam sebi za pravo da sudim svoju braću, zaboravivši da su to Tvoja djeca. S kojim pravom to činim? Zar sa m ja onaj koji može baciti kamen na bilo koga?

Molim Te, pomozi mi da ne sudim, očisti me, oprosti mi, ojačaj me i ne osudi me! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine! Smiluj se nama!

Pjesma: Stala, plačuć, tužna Mati, gledala je kako pati Sin Joj na Križ uzdignut. Od žalosti, Majko sveta, Rane Sina Tvog propeta nek mi budu u srcu.

DRUGA POSTAJA

Isus prima na Se Križ

Klanjamo Ti se, Kriste, i blagoslivljamo Tebe. Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio.

Isuse moj, spase moj! Ti, Bog, kojemu se sve pokorava, pokoravaš se ljudskim nepravednim odlukama i, sav već satrven i izranjen, uzimaš na Svoja izudarana pleća Križ da bi skinuo s mene križ koji sam zaslužio. Svojim grijesima, zaboravljanjem na Te, zaslužio sam svaku muku i kaznu, a ja, nesretnik, pred najmanjim teretom životnih nedaća se bunim, mrmljam, prigovaram i Bogu i bližnjemu i ne želim trpjeti. Daj mi milost da spoznam svoju malenost, svoje grijehe, da ih iskreno oplačem i da, kao Ti, iako si nedužan, prihvatim rado trpljenje i postanem Tvojim suotkupiteljem! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine! Smiluj se nama!

Pjesma: dušom Njenom razboljenom, rastuženom, ražaljenom, prolazio mač je ljut ...

TREĆA POSTAJA

Isus pada prvi put pod Križem

Klanjamo Ti se Kriste i blagoslivljamo Tebe; jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio.

Isuse moj mili, moji grijesi, grijesi cijeloga čovječanstva su toliko brojni i teški da Ti padaš pod njihovim teretom. Oprosti mi, smiluj mi se, pomozi mi da više ne gomilam svoje grijehe i pomozi da se pridignem, ako u svojoj slabosti padnem, kao što si Ti ustao. Ne daj da ostanem u kaljuži grijeha nego mi pomozi i daj snage da ustanem, i da s Tobom čestit kročim kroz život, da budem Tvoja radost, a ne jad i tuga! Tako se rijetko ispovijedamo, još manje iskreno kajemo i što je najgore, ostajemo u blatu grijeha i to nam postaje normalno stanje, ne smeta nam. Oslobodi nas, molimo Te! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine! Smiluj se nama!


Pjesma: bol bolova sve to ljući blaga Mati, gledajući, muke slavnog Čeda Svog...

ČETVRTA POSTAJA

Isus susreće Svoju svetu Majku

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Gospodine moj, Isuse Kriste! Okružen ruljom, raspaljenom sotonskom željom da Ti nanese bol, među kojima i mnogi nad kojima si učinio čudo, trpio si od nedostatka ljubavi koliko i od svih drugih muka. Susret sa Svojom Svetom Majkom bio je kap melema u moru pelima. Svaka majka protrne na najmanju bol svoga djeteta, a ova sveta Majka hrabro prati Svoje čedo, podvrgavajući se volji Božjoj, moleći i prikazujući i svoju bol i muku za naše spasenje, postavši tako našom suotkupiteljicom. Silna je u Svojoj poslušnosti i patnji.

Prečista, isprosi za nas, bijednike, milost u Svoga Sina da steknemo hrabrost i dobru volju da prihvatimo volju Božju, da idemo uz svoju Kalvariju, promatrajući Krista i Tebe, Majko Isusova i Majko naša! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; smiluj se nama!

Pjesma: koji čovjek ne bi plako, Majku Božju videć tako, u tjeskobi tolikoj...

PETA POSTAJA

Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi Križ

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Longin, satnik, vidi da Isus posustaje i u vojničkomu srcu, iako naviklom na grozote ratovanja, javlja se samilost. Zadužuje Cirenca da preuzme Križ i tako pomaže Isusu. Isuse moj, Ti, Bog, dopuštaš, štoviše, trebaš pomoć čovjeka. Svaki tren Tvoga života, svaka Tvoja radnja, svaka riječ je pouka. Učiš nas da budemo Cirenci i da prihvatimo u nevolji pomoć Cirenaca kojih nikada neće nedostajati, uz Tvoju pomoć. A mi, oholi, samodostatni, samo kukamo kad nam je teško, a ne molimo Te da nam pošalješ Cirenca. Isto tako smo gluhi na jauk i potrebe svoga bližnjega i teško nam je biti Cirencem. A, tako je malo ponekad potrebno: lijepa riječ, osmijeh, riječ ohrabrenja, posjet nekome u bolesti, nevolji, tuzi... Ti si rekao da čaša vode, pružena s ljubavlju, otvara vrata Raja.

Gospodine moj, učini me Cirencem i pošalji mi u potrebi Cirenca. Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; smiluj se nama!

Pjesma: tko protužit neće s Čistom, kada vidi gdje za Kristom razdire se Srce Njoj?...

ŠESTA POSTAJA

Veronika pruža Isusu rubac

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Usred urlika, proklinjanja i vrijeđanja jedna hrabra žena čini ono što može: videći Isusovo lice, obliveno krvlju i znojem, otečeno, modro i nagrđeno od udaraca, pruža Mu rubac da se obriše pa da bar vidi kuda ide. Isus, uvijek Bog, moćan i milostiv, nagrađuje Veroniku, ostavivši svoj lik na platnu.

Što ja činim kada vidim da Te i sada pogrđuju i psuju? Imam li hrabrosti, strpljivo i s ljubavlju opomenuti psovača? Imam li volje da za tu nevoljnu osobu koja riga prostote na ime Božje, psuje Njegovu prečistu Majku, da molim i postim za nju, da joj budem Cirencem? Nemam! Pa, čemu se mogu nadati? Mogu li očekivati da će Isus utisnuti Svoj lik u moje srce, u moje molitve, u moja nadanja? O, Bože, koliko smo daleko od Tebe! Obrati me, smekšaj mi srce, obriši tmine s mojih očiju i s moga duha! Učini Me Veronikom da bih zaslužio zadobiti Tvoj lik. Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; smiluj se nama!

Pjesma: zarad grijeha Svoga puka, gleda Njega usred muka i gdje bičem bijen bi....

SEDMA POSTAJA

Isus pada drugi put pod Križem

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Isuse, nakon prvoga pada si ustao, ali Te masa naših ponovljenih grijeha ponovo obara i čini da sve više trpiš. Koliko puta se vratim na iste grijehe i tepam sebi da je to, eto tako, navika i slično?

Odakle to opravdavanje svojih gadosti? Od Sotone! To me on tetoši da se uljuljam u grešno stanje i da ostanem u njemu, da bi me se on dočepao i odvukao sa sobom na času moje smrti. Ne da mi da budem u milosti jer će on tada izgubiti moć nada mnom.

Posvijetli mi ovo, Gospodine, i daj da sa strpljivošću i ljubavlju prema Tebi i svojoj duši nosim svoj križ! Kad posrnem, pridrži me, ojačaj me svetim sakramentima: ispovijedi i svetom Hostijom u kojoj si Ti! Ne daj, kad padnem da ne ustajem na daljnji hod prema Tebi nego me podigni. Daruj mi tu milost, Sebi na slavu i mojoj duši na spasenje. Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; smiluj se nama!

Pjesma: gleda Svoga milog Sina, ostavljenog sred gorčina,gdje se s dušom podijeli...

OSMA POSTAJA

Isus tješi jeruzalemske žene

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Isuse, žene su gledale Tvoje muke i plakale za Tobom, a Ti njih tješiš jer znaš što čeka djecu njihovu, jer će Jeruzalem biti sasut u prah od strane Rima. Bit će to kazna za bogoubojstvo. Koliko često plačemo iz krivih razloga? Plačemo zbog križeva koji nas pritišću, plačemo pred nemoći, plačemo jer su nas povrijedili i zbog niza drugih razloga, a jedine suze koje bi nam bile na korist su suze zbog naših grijeha, no tih suza nema. Kad smo zadnji put vidjeli, ili bolje, jesmo li ikada vidjeli čovjeka koji plače zbog svojih grijeha i odijeljenosti od Boga?

Daj mi, Gospodine suze svetih isposnika, da oplačem svoje krivice, da ih se odreknem, da ih nikada ne ponovim i da moje srce čezne samo za Tobom i nebeskom Domovinom! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; smiluj se nama!


Pjesma: vrelo milja, slatka Mati, bol mi gorku osijećati, daj da s tobom procvilim...

DEVETA POSTAJA

Isus pada treći put pod križem

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Gospodine moj! Nadomak vrha Kalvarije ponovo, po treći put padaš, iznemogao, u groznici, zadahtan, srca smrvljena od naših grijeha, ali ne odustaješ! Prikupljaš zadnje atome snage da dođeš do Križa, da nas spasiš. Kolika je samo Tvoja ljubav za nas!

A mi, a ja , što činim da se okoristim Tvojom mukom i žrtvom? Meni je sve teško, svaki posrtaj i pad. Najrađe bih odustao od borbe i u toj svojoj sebičnosti, nepromišljenosti i nespremnosti da nosim svoj križ, vapijem da me uzmeš, da mi prikratiš muke, da mi makneš križ, ne misleći da ću jedino preko križa doći k Tebi, da je križ jedini put. To si Ti rekao, a Ti ne lažeš i nisi zao. Zar bi Ti dozvolio da ja nosim križ da mi nije potreban? Sigurno ne bi jer si sama ljubav i smilovanje.

Očisti, Gospodine, srce moje i daj mi ljubav prema križu života, a kada posrnem ili padnem, podigni me i vodi! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine: smiluj se nama!

Pjesma: neka ljubav srca moga gori sveđ za Krista Boga, da mu u svem omilim!

DESETA POSTAJA

Isusa svlače

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Isuse moj ljubljeni! Tebe, oličenje čistoće i kreposti, svlače do gola da bi Te izvrgli ruglu, a Ti to sve podnosiš da bi svojom čistoćom i ljubavlju obukao našu golotinju i skinuo s nas sramotne haljine ljubavi prema krivim stvarima, prema zemaljskom koje će ostati iza nas, kao da ga nije ni bilo.

Današnji naraštaj ne vidi u golotinji ništa neobično, toliko se uvriježila bestidnost. Nevinost znači zaostalost, pristojna odjeća postala rijetkost. I do Tvoga oltara se dolazi napola gol i sve to se smatra normalnim. Gori smo od Sodome i Gomore!

Gospodine moj, obuci me u haljinu svetosti, čednosti i čestitosti da se ne posramim pred Licem Tvojim kad mi dođe zadnji čas. Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; smiluj se nama.

Pjesma: Rane drage, Majko sveta, spasa za me razapeta, tisni usred srca mog!

JEDANAESTA POSTAJA

Isusa pribijaju na Križ

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Gospodine moj, razapeti! Prihvatio si da oštrim čavlima probodu i prikuju Tvoje ruke i noge; ruke koje su ozdravljale, milovale, podizale iz blata bolesne, gubave i nemoćne, noge koje su samo za dobrim hitale, koje su odlazile bolesnima, izgubljenima, jadnima, proboli su čavlima. To si Ti na se primio sve ono što sam ja zaslužio, čineći što ne dolikuje i ne čineći što je trebalo. Iskupio si moje puteve i radnje koje me osuđuju da bi me Sebi vratio, da činim što Ti činiš, a ne ono na što me Đavao navlači, da me spasiš Svojom bezgraničnom ljubavlju. Gospodine moj razapeti, učini mi milost, daj mi pokajanje desnoga razbojnika, Dizme, i na času moje smrti reci mi isto što i njemu:“Još danas ćeš biti sa Mnom u Raju!“

Spasitelju moj, ne daj me od Sebe, sakrij me u Svoje svete Rane, zaštiti me od zloduha, prosvijetli me da prepoznam njegove zamke. Za Se me čuvaj, Gospodine! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; Smiluj se nama!

Pjesma: neka dođu i na mene patnje za me podnesene, Sina Tvojeg ranjenog! Od žalosti...

DVANAESTA POSTAJA

Isus umire na Križu

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Isuse, Bože moj, zar ti možeš umrijeti? Ti si Bog i za Tebe smrt ne važi, ali Ti si uzeo tijelo čovjeka da bi se podvrgnuo smrti, da bi po Svojoj muci, u Svome Tijelu razapeo našu krivnju i grijehe, da bi ubijelio naše haljine za vječnost, da bi nam otvorio put spasenja. Ti si umro da bi umro grijeh i smrt, da bi nam otvorio put u Život, da bismo se mogli Tebi vratiti. Čovjek se zgraža nad smrti i kad umire okružen pažnjom i ljubavlju, u mekanom krevetu, obasut pažnjom bližnjih, a Ti si umirao i umro razapet na tvrdom drvetu, prikovan željeznim čavlima, izrugivan, blaćen, napadan, do zadnjega daha. Sve si to za me, za nas podnio, a najteže od svega palo Ti je povlačenje Tvoga Oca, da iskusiš strahotu odvojenosti od Boga kojoj su izloženi oni koji se Boga odriču, koji se pokajanja i ispovijedi odriču, koji se Tebe u svetoj Hostiji odriču, srljajući tako u vječnu propast i neće Božje zapovijedi, te svete putokaze u bespuću života.

Tvoja sveta smrt popraćena je znakovima, na koje se samo Sotona ne bi obratio, a nažalost, bilo ih je puno koji su i onda i danas Tvoji neprijatelji i nije ih briga što gube dušu, što svijet srlja u propast po grijesima, sve brojnijima i sve težima.

Isuse, daj mi milost da stanem pod Tvoj Križ, kao Tvoja sveta Majka, operi me Krvlju i Vodom, što potekoše iz Tvoga probodenoga Srca, da shvatim Tvoju žrtvu i ljubav i da te zauvijek slijedim. Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; Smiluj se nama!

Pjesma: daj mi s Tobom suze livat, Rasptoga oplakivat, dokle diso budem ja. Od žalosti, Majko sveta...

TRINAESTA POSTAJA

Isusa skidaju s Križa

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Izmučeni, satrveni, ubijeni, Isuse moj! Tvoji progonitelji, prestrašeni odgovorom Neba, pobjegoše, a Ti ostade samo sa šačicom onih koji su te uistinu ljubili. Ljubav se potrudila da dobiješ novi grob, da Te skinu s Križa, sahrane, zbrinu Tvoju svetu Majku i, koliko god ljubitelji bili malobrojni, uvijek pobjeđuju zlo i mržnju, jer je ljubav moćna i neuništiva, jer dolazi od Oca Koji je sama ljubav.

Tvoja sveta Majka Te primila u Svoje Krilo. O, Presveta! Koliku si bol pretrpjela, gledajući Svoga Sina i nisi se pobunila nego i sama prikazivala i Svoju bol za naše spasenje. Hvala, Majko!

Učini, Isuse, po svojoj Svetoj Žrtvi i Ljubavi da i ja postanem ljubav, da me napusti sotonsko sjeme sebičnosti, ravnodušnosti, srdžbe i neljubavi, ogovaranja i suđenja drugih! Razgori plamen u mome srcu i učini da Te hrabro slijedim! Daj mi ljubav prema mome životnome križu, prati me na mome križnom putu i Ti me skini s njega kada dođe čas. Oslobodi moj narod od đavlovih plodova: psovke, kletve, svađe, ogovaranja, ljubomore i mržnje! Hvala Ti, Isuse! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine; Smiluj se nama!

Pjesma: u Tvom društvu uz Križ stati, s Tobom jade jadovati, želja mi je jedina. Od žalosti...

ČETRNAESTA POSTAJA

Isusa polažu u grob

Klanjamo Ti se, Kriste i blagoslivljamo Tebe! Jer si Svojim svetim Križem svijet otkupio!

Gospodine moj i Bože moj! Tebe Tvoji malobrojni pratitelji polažu u novi grob, ali to neće biti Tvoje boravište; bit će to samo kratkotrajno počivalište iz kojega ćeš slavno uskrsnuti i nama otvoriti put u Nebo što ga je Adam i Eva zatrpali gubom grijeha, a mi nastavili.

Mi smo sebe dragovoljno sahranili u grob grijeha. Kad radimo neki posao, brzo se istuširamo da budemo čisti, a kad sagriješimo i svoju dušu uvalimo u kaljužu grijeha, onda nam nije priša „istuširati“ se u ispovijedi, duboko se pokajati i bježati od toga smrtonosnoga smrada.

Tvoja sveta Majka je u svoj Svojoj tuzi prikupila izgubljene i šokirane apostole, čekajući Tebe i tako očuvala od raspada Crkvu koju si Ti osnovao.

Ovo su sotonska vremena, Gospodine. Đavao koristi sve blagodati civilizacije i tehnike da bi nas, Tvoju djecu, zaveo i udaljio od Tebe. Majko, Koju nam je Isus ostavio pod Križem, prikupi i nas danas, vodi nas da spremni i sretni dočekamo Tvoga Sina, Njemu na slavu, a nama na korist i spas našoj napadnutoj i izmučenoj duši! Hvala, Djevice! Hvala Isuse! Amen.

Smiluj se nama, Gospodine! Smiluj se nama!


Pjesma: kada dođu smrtni časi, Kriste, Bože, nek me spasi Majke tvoje zagovor. Od žalosti...

Završna molitva

O, moj Spasitelju, Sveta Žrtvo! Evo si nam otvorio srca kroz promatranje Tvoje Muke, Križnoga puta i smrti. Ne daj da ostanemo gluhi i slijepi nego nas Duhom Svetim prosvijetli da shvatimo snagu Tvoga i svoga križa, Tvoje i svoje patnje i da postanemo Tvoje svjetiljke u tami ovoga svijeta, tu gdje jesmo: u svojoj kući, u svome selu, kvartu, gradu, gdje god se nalazili. Pomiri nas s bližnjima i sa Sobom, daj nam radost i mir i spasi po nama, našim predanjima i molitvama ovaj jadni svijet koji tone u bezdan odakle nema povratka! Hvala, Isuse!

Pjesma: kad mi zemlja tijelo primi, dušu onda uzmi Ti mi u nebeski blažen Dvor. Od žalosti, Majko Sveta, rane Sina Svog propeta, tisni usred srca mog.

Pročitano 13546 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 15.03.2018. 21:54