Četvrtak, 29.01.2015. 13:25

Kako prepoznati Božju volju za naš život

Treba moliti za milost da spoznamo Božju volju o svom životu, da ju slijedimo i do kraja izvršavamo – naglasio je papa Franjo u propovijedi na jučerašnjoj svetoj misi u kapeli Doma svete Marte.

Nekoć je Zakon bio pun odredaba i zabrana, ‘krvi volova i jaraca’, „starozavjetne žrtve“ koje nisu mogle oprostiti grijehe niti uspostaviti pravdu. Potom je na svijet došao Krist i svojim penjanjem na križ – tim nas je činom zauvijek opravdao –pokazao je koja je Bogu najmilija „žrtva“: nisu to žrtvovane životinje, nego vršenje Božje volje – istaknuo je Sveti Otac.

Misna su čitanja i psalam nadahnuli Svetoga Oca da u propovijedi govori o poslušnosti Božjoj volji. To je put kršćanske svetosti, odnosno pokoravanje Božjem planu, prihvaćanje Njegova spasenja. S Adamovom neposlušnošću u zemaljskom je raju krenulo suprotno. A njegova je neposlušnost cijelom ljudskom rodu nanijela zlo – kazao je Sveti Otac.

I grijesi su izraz nepokoravanja Bogu, opiranja Božjoj volji. Naprotiv, Gospodin nas uči da je vršenje Božje volje pravi put, da drugoga puta nema. Put započinje s Isusom na nebu, s njegovom željom da vrši volju Očevu. Na zemlji pak s Gospom: što je ona rekla Anđelu? Neka mi bude po tvojoj riječi, neka se vrši Božja volja. S njezinim ‘Da’, Bog je među nama započeo svoj hod – objasnio je Papa dodajući: Nije lako vršiti Božju volju. Nije to bilo lako Isusu, koji je bio napastovan u pustinju, a u Maslinskom je vrtu s tjeskobom u srcu prihvatio žrtvu. Nije bilo lako ni nekim učenicima, koji su ga napustili jer nisu shvaćali što znači „vršiti volju Očevu“. Nije lako ni nama, budući da nam se svaki dan na pladnju nudi mogućnost odabira. Kako dakle mogu vršiti Božju volju? – upitao je Papa odgovarajući: „Moleći milost da možemo vršiti Božju volju“.

Molim li se da mi Bog da želju da se pokorim njegovoj volji, ili pribjegavam kompromisima jer se bojim njegove volje? Osim toga, treba moliti za milost da spoznam Božju volju o svom životu, o svojim odlukama koje treba da donesem … . Treba dakle moliti da želim vršiti volju Božju, za spoznavanje Božje volje te da mogu vršiti Božju, a ne svoju volju. Nije lako. Papa je ponovio da treba moliti za želju da izvršavamo volju Božju, za milost njezina upoznavanja i za milost da joj se pokorimo.

Zaključujući razmišljanje Sveti je Otac potaknuo na molitvu da nam Gospodin udijeli milost kako bi jedan dan za nas mogao reći ono što je rekao za skupinu, mnoštvo koje ga slijedilo, za one koji su ga okruživali, a što smo čuli u Evanđelju: evo moje majke i moje braće. Tko vrši volju Božju, taj mi je brat, sestra i majka. Po vršenju Božje volje postajemo Isusova obitelj: majka, otac, sestra i brat – zaključio je papa Franjo.