Volontiranje u misijama

 

Zdenac danas ima vlastite misije u Tanzaniji, Venezueli i Kubi. Osobe koje žele otići u misije i posvetiti život služeći drugima mogu to ostvariti u našem Zdencu kao posvećeni, volonteri ili vanjski suradnici koji imaju zvanje Misionara Milosrđa.

Osobe koji idu ispred Zdenca žive iste vrijednosti, trebaju biti u Zdencu, dio Zdenca. 

Ukoliko želite biti dio Zdenca, uključite se u Zdenac, budite aktivni i upoznajte naše vrijednosti, viziju i misiju. Uključite se u već postojeće projekte i budite s nama na biblijskim radionicama i duhovnim obnovama, bilo u Zagrebu ili Splitu te sudjelovanje u projektima Zdenca

Osobe koje želi otići u misije i posvetiti život služeći drugima mogu to ostvariti u na dva načina.

 • kao Misionar/ka Milosrđa
 • kao Volonter/ka

Misionar/ka Milosrđa je osoba koja se želi trajno posveti služenju siromasima i djeci u domovini i zemljama Trećeg svijeta. Ima točno određen program kojeg sačinjava koordinator za misijski program Udruge.

Volonter/ka je intenzivno uključen/a u duhovni i volonterski program Zdenca. Periodično ide u misije prema vlastitim mogućnostima u organizaciji Zdenaca. Volonter/ka se upućuje na točno određenu destinaciju.

Kako se prijaviti za volontiranje?

 1. Kandidat za volontiranje u domovini ili misijama treba poslati kratak životopis i zamolbu u pismenom obliku te navesti motivaciju za volontiranje u domovini ili svijetu, bilo kao volonter ili posvečeni. Navedene dokumente poslati u tajništvo Zdenca na e-mail (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) ili poštom na (Udruga Zdenac, A. Petravića 1, 21000 Split)
 2. Kandidati koji uđu u uži izbor pozivaju se na inicijalni razgovor sa odgovornom osobom u roku od 15 dana od pristigle prijave.
 3. Ukoliko kandidat zadovoljava uvjete, uključuje se u sve aktivnosti Zdenca, biti otvoren razgovoru sa odgovornom osobom, prisustvovati edukativnim radionicama, duhovnim obnovama s ciljem osnaženja volontera i članova Zdenca te otkrivanje Božjeg plana u osobnom životu i snažiti se za pozitivan odgovor životnom pozivu.
 4. Nakon godinu dana ustrajne pripreme i otkrivanja Božjeg plana u svom životu, opredjeljuje se za biti Misionar/ka Milosrđa ili Volonter/ka.

Volonter/ka

Ukoliko se osoba pronalazi kao Volonter/ka slijedi s duhovnim i volonterskim programom Zdenca u Hrvatskoj. Nastavlja se izgrađivati s drugim volonterima i poistovjećivati s vrijednostima Zdenca. Preuzima povjerene zadatke kroz koje se razvija i priprema za volontiranje u misijama. Povremeno odlazi u misije na kraći vremenski period. Volonter/ka sam/a plaća svoje putne troškove, a za troškove smještaja i hrane u misijama brine se Zdenac.

Misionar/ka Milosrđa

 • Kandidat za Misionara/ku Milosrđa dostavlja osobne dokumente i dolazi na daljnju pripremu. Priprema se nastavlja još godinu dana uz boravak u kući Zdenca u Dugom Selu.
 • Nakon intenzivne jednogodišnje pripreme, ako je kandidat/ica spreman/a, polaže misijska obećanja.
 • Nakon polaganja misijskih obećanja dobiva poslanje na tri mjeseca u neku od zemalja gdje Zdenac Milosrđa ima svoju misiju gdje će moći temeljitije i konkretnije razlučiti o svojem misijskom pozivu.
 • Sljedeće tri godine provodi djelomično u misijama, djelomično u Dugom Selu gdje nastavlja svoju duhovnu misionarsku formaciju.
 • Kandidat za Misionara/ku Milosrđa formaciju završava posvećenjem.

Osobni dokumenti:

 • domovnica i krsni list
 • diploma o završenoj školi (poželjno viša ili visoka stručna sprema)
 • sistematski liječnički pregled.

Glavne točke u pripremi:

 • aktivan duhovni život (molitva, sv. Misa, sakramenti, Časoslov, euharistijsko klanjanje)
 • osnove kršćanskog nauka i drugi ciljani sadržaji kroz radionice i predavanja u Zdencu, učenje jezika...
 • zajednički život s drugim kandidatima
 • volontiranje – djela milosrđa
 • timski rad
 • razvijanje samostalnosti, organizacijskih sposobnosti i kreativnosti

Da bi Misionar/ka, Volonter/ka mogao/la obavljati svoje zadatke potrebna je duboka povezanost s Bogom iz koje se rađaju i rastu: milosrđe, radost, velikodušnost, poniznost, sebedarje, skromnost i otvorenost za rad na sebi.

 

Milosrđe u Zdencu proizlazi iz solidarnosti s najpotrebnijima, iz vizije jednakosti, a temelji se na dostojanstvu ljubljenih sinova/kćeri Božjih. Ostvaruje se preko raznih projekata Udruge: volontiranje s djecom u Hrvatskoj, rad sa starima i nemoćnima, pomaganje samohranim roditeljima te rad s djecom u domovini i svijetu.

 

Projekt Misionar Milosrđa

DUHOVNE PRIČE

SVJEDOČANSTVA IZ MISIJA

 • Palo Quemado

  Pola sata vožnje od glavne prometnice krivudavim prašnjavim putem, uz prekrasne pejzaže, vode do Palo Quemada, malog sela sa velikim srcem. Središte sela krasi crkva, a uskoro će svoje zaslužno mjesto ispred dobiti...

  u Svjedočanstva iz misija