Hvala za Matagoro

Hvala za Matagoro

U lipnju ove godine Zdenac je pokrenuo akciju za pomoć sirotištu Matogoro u Tanzaniji, u kojem trenutno živi 28 djece, za koje od njihova dolaska u sirotište skrbi časna sestra Alojzija, koja je posvetila gotovo cijeli život brizi za djecu bez roditelja.

Kakvo je trenutno stanje u sirotištu, najbolje pokazuju prizori na fotografijama prostorija sirotišta. Sva djeca spavaju u dvije sobe, dječaci u jednoj, djevojčice u drugoj, a na svakom krevetu spava njih dvoje, a na većima i po troje djece.

Hvala za Matagoro

Radni stolovi ne postoje, pa uče i pišu uglavnom na dvorištu. Odjeću peru također na dvorištu, a za higijenu im služi jedna mala prostorija sa zahodom.

Blagovaonicu su opremili ove godine s dva stola i dvije klupe, a kuhinja je u istoj prostoriji. Donedavno su kuhali na vatri na podu, no nedavno su napravili betonsko podnožje za vatru na kojem je sada mnogo lakše pripremati hranu.

Hvala za Matagoro

To je slika Matogora – četiri skromne prostorije koje dijeli dvadeset i osmero djece. No danas se barem uglavnom svi mogu brinuti za sebe i pomagati sestri Alojziji u svakodnevnim obvezama. Gotovo sva djeca pohađaju školu zahvaljujući programu kumstava financiranih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Najmlađi dječak ima šest godina i sljedeće godine bi trebao također krenuti u školu.

A radosna vijest za svu djecu u Matogoru stiže im od velikodušnih ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su zadnjih mjeseci raznim akcijama i događanjima uspjeli prikupiti sredstva za opremanje sirotišta Matogoro.

Dio sredstava ovih je dana već stigao u Matogoro i djeca su sa sestrom već započela s radovima. Trenutno izrađuju opeke za izgradnju nove prostorije za spavanje. Naime, u Africi se gradnja svake kuće ili prostorije započinje pravljenjem cigli od blata, koje se zatim suše i peku, nakon čega slijedi izgradnja pomoću zemlje, vode i opeke.

Hvala za Matagoro

Osim izgradnje nove prostorije, u Matogoru zasad planiraju preuređenje starih prostorija, nabavu dodatnih kreveta i pribora za kuhinju i kupaonicu.

Prvotna zbunjenost i nevjerica da im netko želi pomoći, i to iz dalekih zemalja s drugog kontinenta, polako su prerasli u oduševljenje i zahvalnost svih u sirotištu, koju je suvišno opisivati riječima.

Umjesto toga šaljemo zahvalnost i pozdrave svima koji su zaslužni za novu radost koja je stigla u Matogoro i zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u akciji pomoći Matogoru u ime cijele Udruge Zdenac!

A o tijeku radova i novom izgledu Matogora saznajte uskoro više na web stranici Zdenca...

Svima šaljemo pozdrav, blagoslov i veliko HVALA iz Tanzanije!

Nikolina