Žedan sam

Jedan od projekata Zdenca, započet u 2011. za izgradnju vodovoda u Tanzaniji ušao je u drugu fazu. Akcija pod nazivom Žedan sam, koju je organizirala podružnica Zdenca u Dubrovniku, imala je za cilj prikupiti sredstva za opskrbu pitkom vodom nekoliko desetaka tisuća stanovnika u jednoj od župnih postaja hrvatskog misionara don Ante Batarela – u Rujewi u Tanzaniji, u blizini koje se nalaze i volonteri Zdenca.

Projekt Žedan sam

Do studenog prošle godine obavljena je većina radova na izgradnji zdenca – postavljena je glavna cijev na izvoru vode dubokom 60 metara, te pripremljeno područje za izgradnju spremnika za vodu, kao i dozvole i dokumentacija potrebne za cjelokupnu izgradnju ovog vodovoda.

U međuvremenu je osiguran i materijal za izgradnju spremnika – šljunak i pijesak. S obzirom da je u ovom dijelu afričkog kontinenta ovih mjeseci kišna sezona i doba je kada su polja zasađena i kada su radovi na poljima u punom jeku, radovi na vodovodu – postavljanje cijevi i povezivanje na spremnik, te provođenje cijevi na nekoliko mjesta u području sela Rujewa, su trenutačno na čekanju. Uskoro, nakon završetka radova na poljima, nastavlja se s radovima na izgradnji spremnika i provođenju cijevi za vodu.

Projekt Žedan sam

Nakon završetka radova ovom akcijom će izvoru pitke vode pristup imati nekoliko desetaka tisuća stanovnika Rujewe, kao i župni ured, vrtić, osnovna i srednja škola s više od tisuću učenika i prostorije za razna događanja u župi.

S obzirom da je nečista voda u kanalima koji protječu kroz sela, koja većini stanovnika Tanzanije služi za svakodnevne potrebe, kao i za piće, uzrok mnogih oboljenja, a zbog nemogućnosti liječenja i smrtnih slučajeva, izgradnjom ovog izvora pitke vode pomoći će se mnogima i značit će mnogo za život svih stanovnika u Rujewi i okolnim područjima.

U ime svih njih još jednom zahvaljujemo svim dragim prijateljima koji su sudjelovali u ovoj akciji i učinili značajno djelo milosrđa za svoje bližnje...

Pozdrav i blagoslov svima iz Tanzanije!