Utorak, 22.03.2016. 14:06

Priča o Loreni

Ovo je priča o Loreni.
Lorena živi s mamom na Havani, ima 8.godina i ide u 3. razred. Njihova je kućica uz jedan potok napravljena od nešto dasaka, malo lima i pokrivena je kartonskim pločama prelivenim katranom. Žive u dvorištu svoje bake sa očeve strane.

Priča o Loreni

Tata je upoznao drugu ženu i prije 4.g. ih je napustio. Lorenina mama, ima 29.g. doselila se sa istoka Kube gdje je siromaštvo daleko teže. Došla je u Havanu zbog operacije kukova te se jako teško kreće. Dosad je imala već jedanaestoperacija i još je čekaju tri. Nemaju socijalnu pomoć jer na Kubi nije dozvoljeno prelaziti iz jedne provincije u druge. Tako su migranti u vlastitoj zemlji. Zarađuje za hranu čisteći dvije kuće malo bogatijih obitelji.

Lorena od rođenja ima teški bronhitis koji je tijekom vremena prešao u astmu. Već tri godine krov njihove kućice prokišnjava na sve strane, a ove je godine prisutan i fenomen Nino tj. razdoblje dugih i jakih kiša. Tako je u siječnju njihova mala kućica poplavila jer je potok bio nabujao.

Priča o Loreni

Lorenu je ujeo komarac i ona je dobila denge (jednu vrstu malarije gdje temperatura raste do 40 ºC i traje 15 dana, te jako iscrpljuje tijelo). Nakon Lorene i mama se razboljela te se Lorena slijedećih 15 dana morala brinuti o njoj.

Lorena je u programu Zdenca već 2. godine. Naš volonter Louis, na poziv majke da vidi u kojim uvjetima živi, posjetio ih je i nije mogao vjerovati da je moguće živjeti u tako lošim uvjetima. Kada su naše misionarke došle na Kubu, posjetile su Lorenu i njenu mamu i odlučile da će im pomoći financijski te donirati materijal za krov. U donaciji su se pridružili i studenti medicine iz Afrike i sinagoga.

Volonteri Zdenca, na čelu sa arhitektom Julianom, izveli su radove i promijenili život Lorene i njene mame. Ovim djelom milosrđa smo osigurali krov nad glavom Loreni i mami koje su stranci u vlastitoj zemlji. Na taj način su ostvarene Isusove riječi: „Bijah stanac i primiste me, oboljeh i pohodiste me!“ Mt 25,35-36

Priča o Loreni Priča o Loreni Priča o Loreni