Nova misija

Časna sestra Ljilja Lončar, Misionarka Milosrđa i osnivačica Zdenca Milosrđa, se nakon polugodišnjeg boravka na Kubi vratila u Split, ali neće se baš dugo zadržati. Već početkom idućeg mjeseca putuje na novu misiju, u Venezuelu, gdje je, kaže nam, situacija još gora nego na Kubi. Ali, baš zato, mora ići na Venezuelu, jer njezino je poslanje, kaže nam, da odlazi tamo gdje je najteže, a situacija u toj južnoameričkoj zemlji je u svakom pogledu zastrašujuća. Siromaštvo, nesigurnost, kriminal, droga, bolesti...Uglavnom, izazova joj neće manjkati.

Nova Misija

I dok u Hrvatskoj puni baterije za nove izazove, pitamo je o njezinim dojmovima na Kubi. Kako je bilo? - Teško, ali zadovoljna sam s onim što smo uspjeli postići u tako teškim okolnosti. A jedina stvar koja mi je najviše nedostajala je voda. Da mi se bilo napiti vode i utažiti žeđ - prisjeća se Ljilja.

Priča kako na Kubi većina ljudi živo u teškom materijalnom siromaštvu, a iznimka su jedino oni kojima obitelj šalje pomoć iz inozemstva ili rentaju kuće turistima. Svi ostali jedva preživljavaju. Plaće su u prosjeku 20 eura mjesečno. Cijene hrane i odjeće malo su niže nego u Hrvatskoj. Litra ulja košta 2,60 eura, a osim što je sve skupo, nema dovoljno osnovnih artikala. Jede se jednom dnevno, redovito od 16 do 17 sati, spoje ručak i večeru. Većina kuća izgrađene su od miješanog materijala, dijelom od betonskih blokova, kartona, lima. Uglavnom bez osnovnog namještaja. Spavaju svi u jednoj sobi, bez obzira koliko članova broji obitelj.

Nova Misija

Bolesti su raznovrsne, česte i kronične: najčešće karcinom, denge (malarija), reumatske, psihičke. Velika je zagađenost vode zbog čega su česti slučajevi kolere. Puno je samoubojstava.
Uobičajeno je često mijenjanje bračnih partnera, ostavljanje djece na skrb bakama ili izlaganje obiteljskom nasilju svakodnevna je priča koju susrećemo na terenu. Djevojčice i dječaci već od trinaeste godine žive u braku na crno. Pobačaj je "najnormalnija“ praksa curica i općenito svih žena. Više od pola stoljeća zabrane vjere u Krista, udaljile su Kubance od Boga i Crkve. Vlasti su podržavale "santerizam“, afrička poganska vjerovanja i obrede, koji su iskrivili savjest i uništili moral. Posljedica je stil života gdje je sve dopušteno da se postigne trenutni užitak. To je pakao na zemlji - svjedoči sestra Ljilja.

I baš zato je Zdenac i došao tamo kako bi materijalnim doprinosom kumova, suradnika i volontera, odgovorio na potrebe ugrožene djece, siromašnih staraca, i krajnje teških obiteljskih slučajeva.
Organizirali su podružnice udruge u tri provincije: Habana, Matanza i Cienfuego. Pet je grupa u kojima je obuhvaćeno 135 djece u dobi od šest do 16 godina. Radi se s djecom upravo u najopasnijim mjestima, a aktivnosti se odvijaju izvan škole. Volonteri drže djeci repeticije iz dopunske nastave dva puta tjedno i to iz matematike, jezika, engleskog, prirodnih i društvenih znanosti. Također, osnovali su dječji zbor za djevojčice dva puta tjedno, nogomet za dječake dva puta tjedno, kreativne radionice (ručni rad) jednom tjedno. Svaku subotu od 9 do 12 sati provode se radionice odgoja u solidarnosti i za solidarnost, radionice na biblijske teme.

Nova Misija

Volonteri s djecom posjećuju starije osamljene i siromašne osobe, a imaju i zajedničke aktivnosti sa osobama s posebnim potrebama. Zdenac na Kubi skrbi hranom za 50 osoba treće životne dobi o kojima nitko ne brine. Sredstva se prikupljaju trajnim nalogom i drugim donacijama po projektu „Moja šalica mlijeka“.
Ovim praktičnim programom osiguravamo kvalitetan odgoj i cjelovit razvoj djece. Posjećujemo njihove obitelji, što pozitivno djeluje na promjene njihova ponašanja i preko njih na izgradnju boljih odnosa u zajednici. U cjelokupno djelovanje Zdenca na Kubi uključeno je 50 volontera, učitelja i trenera. Učitelji, treneri i koordinatori primaju mjesečnu novčanu nagradu, volonteri povremeno. Svi su siromašni i potrebni pomoći, ali radi nedostatka sredstava svih se ne može mjesečno nagrađivati- kaže časna Ljilja.

Nova Misija

Iako je svjesna da ni građani Hrvatske ne žive u materijalnom blagostanju, časna Ljilja kaže da je na Kubi i zemljama Trećeg svijeta gdje Zdenac djeluje situacija još puno teža. Stoga poziva sve dobrovoljce da se uključe u njihov program kumstva i da pomognu djecu u tim siromašnim zemljama. Od njihovih donacija kumčad dobije uniformu, hranu, plaćaju se učitelji u dopunskoj nastavi, treneri iz aktivnosti u kojima sudjeluje vaše kumče, izleti, najam prostora, materijali i instrumenti, troškovi putovanja djece, smještaja i hrane za vrijeme raspusta za ljetnu školu.

Podaci za uplatu iz inozemstva:
Primatelj:
Udruga Zdenac
Ante Petravića 1
21000 Split
Devizni račun: 20016000001
SWIFT SOGEHR22
IBAN: HR 79 23300031100166170
Poziv na broj: 1708856

Podaci za uplatu iz Hrvatske:
Primatelj:
Udruga Zdenac
Ante Petravića 1
21000 Split
Žiro račun: 2330003-1100166170
Poziv na broj: 110