Humanitarna večera za pet Zdenčevih centara u Venezueli

„Hvala, hvala, hvala dobri ljudi, sada sam sretan! Vi ste promijenili moj život!“ Riječi su ovo devetogodišnjeg Antonija iz centra Pampatar na otoku Margarita u Venezueli. Upravo riječi ovog dječaka, i njegova životna priča koju dijele nažalost mnoga djeca u Venezueli, vodile su nas, volontere Zdenca u pripremi dobrotvorne večere za pet Zdenčevih centara u Venezueli, na otoku Margarita.

Još u kolovozu, nakon svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, upravo uz njezinu pomoć, krenuli smo u pripremu večere. Pripreme su uključivale osmišljavanje programa, dogovore i pozivanje izvođača i gostiju. Bila je to divna prigoda da mi volonteri Zdenca čujemo naše kumove, suradnike i prijatelje Zdenca, da srdačno porazgovaramo, čujemo njihove priče te se i zajedno pomolimo za njihove potrebe.

Uoči dobrotvorne večere pripreme su se intenzivirale, te smo u uredu boravili cijeli dan pa do kasno u noć. No, trud i molitva su se isplatili. Najava na Laudato televiziji i emisiji Dobro jutro, Hrvatske televizije, dodatno su promovirale večeru. Potvrde da će nam kao izvođači nastupati poznata imena hrvatske glazbe, pjesništva i glume bili su i nama dokaz da smo na dobrom putu. Radovalo nas je sa poznatim „hrvatskim“ Venezuelancom Ricardom Luqueom dogovarati nastup i pričati o njegovim „arepama“ (tradicionalnom jelu u Venezueli), s Roberom Kurbašom čitati njegov tekst o malom Antoniju iz Pampatara, a sa Stjepanom Lice odabirati koju od njegovih prelijepih pjesama ćemo pokloniti uzvanicima večere.

Humanitarne večere za 5 Zdenčevih centara na otoku Margarita ne bi bilo bez velikodušne pomoći i donacije kongresnog centra Forum na čemu od srca zahvaljujemo obitelji Hrgetić, gđi. Mari i g. Josipu, vlasnicima prostora. Njihova povezanost s Venezuelom, iz koje su se vratili u Hrvatsku (hvala Bogu!), bila je i nama dodatni poticaj da se potrudimo i da večeru priredimo baš u tom prostoru koji odiše duhom Venezuele.

Na dan večere, prepuna dovrana posjetitelja i svih onih koji su srcem došli pomoći djeci Venezuele, iznenadila je i nas same te napunila naša srca osjećajem da smo baš tu gdje treba biti, i da je Božji Duh na djelu. Večeru smo otvorli kratkim filmom koji je sve prisutne uveo u priču o pet Zdenčevih centara na otoku Margarita, a to su nam dodatno pojasnili svojim svjedočenjem i sestra Ljilja Lonča (osnivačica Zdenca) i voditelj Zdenca (Aljibe) u Venezueli, gospodin Mišo. Uz zvuke klavira i predivnih pjesama Ricarda i izbora Zwizde glavni događaj večere bila je priča o malom dječaku Antoniju, koju je glumac Robert Kurbaša ispričao sa toliko duše i emocija da mnogi od prisutnih nisu mogli suspregnuti suze.

Veliko hvala ide i don Peji Orkiću i don Ivici Zlodiju koji su blagoslovili dvoranu, večeru, sve prisutne, a posebno svu djecu koji pohađaju Zdenčeve centre u Vnenezueli. Gotovo dvije stotine uzvanika u prepunoj dvorani i ozračje blagoslova i radosti, bili su dokaz da je cilj večere ispunjen: uspješno je otvoren projekt «Za djecu Venezuele», koji će trajati punih godinu dana. Valovi dobrote, pokrenuti ovom dobrotovornom večero, tek će se širiti i donositi plodove. Uvjereni smo kako će dragi Bog, koji se uvijek brine za svoju djecu, osigurati potrebnu skrb i za 250 djece, o kojima Zdenac trenutno brine u Venezueli (a broj se stalno povećava), na način da im osiguravamo jedan obrok dnevno, ali još više i odgoj u vrijednostima. Mjesni volonteri Zdenca Venezuele, učitelji i treneri koje Zdenac angažira, posebno se posvećuju toj djeci pomažući im u razvijanju talenata, podizanju samopouzdanja, učeći ih molitvi i Božjoj blizini, nadomještajući im toplinu obiteljskog doma, koja im nažalost toliko nedostaje.

Večeru 20. rujna sačuvat ćemo u srcu, a svi uzvanici imati će priliku ponovo se družiti sa Zdencom za djecu Venezuele na brojnim drugim događanjima koja tek slijede u sklopu projekta «Za djecu Venezuele». Iduću večeru planiramo na proljeće u dalmatinskoj metropli, u Splitu. Već sad se veselimo!

T.P. i M.I.