Petak, 09.02.2018. 15:07

NOVI VOLONTERI ZDENCA

Ljudske vrline su…

 

U utorak, 06.02.2018. u prostorijama Zdenca na Brdima u Splitu, krenula je prva duhovna radionica sa ciljem okupljanja novih volontera, poslanika i provoditelja djela milosrđa. Svi smo pozvani, vođeni Duhom Svetim na izgradnju boljeg svijeta u kojem će svaka osoba imati mogućnost dostojanstvenog života, u punini i po mjeri čovjeka. Prije samog početka radionice, voditelji koji već volontiraju i rade u Zdencu molili su molitvu Duhu Svetom da ih nadahne da kroz njihova svjedočanstva, nove osobe osjete poziv pomaganja slabijima i ugroženima, empatiju, i želju za općim dobrom. Kasnije smo svi skupa izmolili Himan Duhu Svetom i krenuli sa upoznavanjem novih volontera koji će sudjelovati u programu Odgoja u solidarnosti, odnosno radu sa djecom osnovnoškolskog uzrasta i tinejdžerima u sklopu izvanškolskih aktivnosti te u volontiranju sa starijim i osamljenim osobama. Svaki od prisutnih sudionika radionice je istaknuo koje su njegove osobne vrijednosti i želje i što ih je potaknulo na poziv Zdenca za volontiranje. Sudionici su kao ono što ih je potaknulo na prijavu naveli: duhovni rast, zadovoljstvo i osjećaj ispunjenosti, sklapanje novih prijateljstava, nova iskustva u radu s djecom, te vršenje volje Božje kroz pomaganje slabijima i nemoćnima.

milosrđe_velikodušnost


Uslijedilo je upoznavanje sa osnivanjem i počecima Zdenca, radu Zdenca kroz godine, ciljevima, aktivnostima te duhovnošću Zdenca. Volonterke Anđela Salapić i Kristina Prce su jako osebujno prenijele svoje iskustvo boravka u misijama Venezuele i Afrike svjedočeći o poteškoćama na koje su nalazile u zemljama koje žive na rubu gladi, teške duhovne i tjelesne neimaštine gdje se živi kao da Bog ne postoji. Istakle su da ih je u najtežim trenutcima posustajanja vodio osmijeh zadovoljne dječice kojima je ljubav i pažnja bila neophodna.

milosrđe_velikodušnost


Grupa se kroz razmatranja biblijskih simbola kita (Jona), gorućeg grma (Mojsije) i barke (Isus sa učenicima) osvrnula na „poziv“ koji znači izabrati dio svojeg vremena i način života, putem kojeg se mogu najbolje ostvariti, po uzoru Isusa iz Nazareta kroz Zdenac.

Kreativno su prikazali viziju Zdenca - život u punini i po mjeri čovjeka, te misiju Zdenca - po uzoru na Isusa iz Nazareta, Misionara Milosrđa biti solidarni sa najpotrebitijima u društvu.

milosrđe_velikodušnost


Neki su se izrazili likovno, a neki usmeno stihovima: "U nevolji mala gesta pomoći lako srce dirne, a dobra osoba ode kući savjesti mirne. Ljudske vrline su kao predivni buketi cvijeća i kad ih osoba istinski živi oko nje se širi sreća."

milosrđe_velikodušnost


Susret je završio molitvom, pjesmom i razmatranjem evanđelja u molitvenom prostoru. Bog nam se nesebično daje samo ako drugima damo svoje vrijeme i svoja djela. Svakog istinskog kršćanina možemo prepoznati po dobrim djelima, življenju vjere na način da je donosimo drugima kroz naše primjere i uzore kako bi oni sami mogli živjeti dobar i ispunjen život. Budimo svjetlo Isusovo!

milosrđe_velikodušnost


milosrđe_velikodušnost


milosrđe_velikodušnost