MISIJA MOZAMBIQUE

Iscrpljeni, ali zadovoljni

Sa puno radosnog iščekivanja krenuli smo na prvo misijsko putovanje u Mozambique. Od Zagreba, preko Istanbula, do Johannesburga pa konačno do Maputa. Let je bio dug...

 Glavni grad Mozambique-a iz zraka nam je izgledao kao veliko naselje, puno niskih pravilno raspoređenih kućica uronjenih u zelenilo, bez vidljivih nebodera i tvorničkih dimnjaka.

Pri izlasku i aviona dočekalo nas je očekivano vruće i sparno vrijeme, a u skladu s time je bila i procedura na aerodromu :-). Iako je jedino naša grupa putnika izašla iz aviona te je jedino naše vize trebalo obraditi, djelatnici na šalterima su bili vrlo usporeni, nešto su stalno tipkali, između sebe se dogovarali, davali nam razne formulare, slali nas od pulta do pulta. Zatim su došli neki diplomati koji su imali prednost pred ostalim, tako da smo naše vize ishodili nakon dugog  nepotrebnog čekanja. No tako je to ovdje: nema žurbe, ni uzrujavanja. Morat ćemo se polako prebaciti na taj novi način funkcioniranja  :-).

Na izlazu iz aerodroma tražili smo osobu koja bi nas trebala čekati. Izdaleka smo vidjeli jednog skromnog svećenika s napisanim našim imenima.

Prišli smo mu i on nas je sa smiješkom pozdravio predstavljajući se kao Adriano. Nakon par sekundi, shvatili smo da je osobno biskup Adriano Langa, biskup u regiji Inhabane, čovjek od svojih 71 godinu, došao po nas i štoviše vukao i utovarao, zajedno s Draženom, naše velike kofere u svoj đžip.

Dolazak

Bili smo iznenađeni jer obično se pošalje vozač u takvim slučajevima. Njegova poniznost i srdačnost osvojila nas je odmah na početku!

Vožnja po gradu dala nam je sliku velikih različitosti: od četvrti uz aerodrom koje su izgledale siromašno i zapušteno, do četvrti na sjeverozapadnom dijelu grada koje su vrlo uređene, do kuća diplomata  i imućnih ljudi.

misija mozambik

vožnja

Nakon dosta velike gužve po cesti, biskup nas je dovezao u kuću kod svojih fratara. Ručali smo i malo odmorili, pa nas je baš biskup ponovno poveo u razgledavanje grada. Pokazao nam je veliki gradski most, koji su nedavno izgradili Kinezi, željezničku stanicu, bijelu dugu katedralu sa jednim oltarom posvećenim Ivanu Pavlu II, sa misnicama u kojima je papa služio euharistiju u toj katedrali. Na to su posebno ponosni.

Objasnio nam je otkud ime Mozambique.

Naime, ime Moçambique, dali su Portugalci, a izvedeno je iz Musa Al Big ili Mossa Al Bique, Al koji je bio arapski trgovac koji je prvi put posjetio zemlju i ostao živjeti tamo, a kasnije su drugi trgovci, koji su dolazili brodovima, imali odmorište na obalama Mozambika i ostajali bi kod velikog Mosse.  

Nakon obilaska drugih značajnijih mjesta u gradu, u 18 sati smo otišli na Svetu Misu. Iako je bio radni dan, misa je bila  pjevana, crkva popunjena, a zbor gospođa nas je prekrasnim glasovima uveo u zajedništvo s Kristom. Nakon dugog  i iscrpljujućeg puta, dan smo završili na najljepši  mogući način! 

Mirjana Iličić