MISIJA VENEZUELA

Hrvat Berislav na Margariti

 Berislav Brozović, Hrvat na Margariti, druga generacija. Zdenac je o njemu već pisao, ali evo prilike i upoznati ga osobno.

Berislav je rođen u Venezueli. Roditelji su mu bili vrlo bogati. Posjedovali su tvornice, pržionice kave. On i brat dobro su obrazovani.

Nakon sat vremena vožnje od Porlamara, silazimo s glavne ceste i nastavljamo starom izrupanom cestom, vrlo kratko, pa makadamom. Zaustavljamo se pred zahrđalom kapijom. Otvaramo je i ulazimo na imanje. S jedne i druge strane puta drvored palmi. Prizor prekrasan ali vidljiva zapuštenost imanja.

WhatsApp Image 2019 05 03 at 15.51.34

WhatsApp Image 2019 05 03 at 15.52.34

Parkiramo pred kućom. Kuća velika, oronula, ne očuvana, vapi za renoviranjem. Ispred kuće masivni drveni stol. I sad oku interesantan iako neuredan i isfrižan. I šok. Na stolu leži čovjek. Gotovo gol, uzdiše. Traži pomoć. Berislav. Visoki čovjek, oronuo, mršav, izgubio snagu. Njegova fizička građa ukazuje da je to nekad bio „komad“ čovjeka.

Upitali smo ga što mu je? Kaže ima vrtoglavicu i u ležećem položaju mu je najbolje. Uspjeli smo ga podignuti. Uočljive su njegove velike , mršave šake bez imalo snage. Sjedio je vrlo kratko i opet zatražio da ga vratimo u ležeći položaj jer ima vrtoglavicu. Rekao je da mora u liječnika, da ima predinfarktno stanje. Pridružili su nam se i susjedi koji brinu o njemu. Kuhaju mu, a hranu donose zdenčani za tjedan dana.

Kao mlad čovjek Berislav se je bavio ronjenjem. Držao je i instrukcije ronjenja. Oženio se, dobio dva sina. Rastavio i još dva puta se ženio. Od prve žene se jako brzo rastavio i ona je otišla sa sinovima. Jedan sin, Mojsije, živi u blizini (sat vremena autom); drugi je u Argentini. Sa sinovima nije u najboljim odnosima, a i druge žene su ga napustile.

WhatsApp Image 2019 05 03 at 15.51.48

Volio je Berislav društvo i dobar provod. Roditelji su mu kupili pržionicu kave na Margariti, ali propala je zbog lošeg upravljanja. Vratio se onomu što je najviše volio, moru i ronjenju. Živio je od mora i ronjenja od danas do sutra. Kad su mu roditelji umrli dobio je nasljeđe od 50 000 dolara. Kupio je imanje na kojemu sada živi za 27 000 dolara, a ostatak mu je navodno, netko ukrao i ostao je bez novca.

Imanje je jako lijepo. Roštilj, stolovi, teren za balote, veličanstvena stabla manga, predivne palme, stabla limuna. Nekad je to bio rajski vrt. Bero, kako su ga zvali, je bio dobar čovjek, ali za druge. Sve što je imao potrošio je s društvom. Nije mislio ni na obitelj, ni na starost. Sin Mojsije ga katkad nazove. Kad je Mojsije trebao oca nije ga imao. Sad je obrnuto, otac treba sina i nema ga.

Kad smo vidjeli Berislava u takvom stanju, jasno nam je bilo da treba liječenje. Gđa Vera, volonterka Zdenca, odmah je nazvala liječnika, koji je rekao da ga ujutro dovedemo na hitnu i da će biti zaprimljen u bolnicu.

Tko da ga dovede sutra? Sin. Nazovemo Mojsija i kažemo mu u kakvom je stanju i da sutra treba za bolnicu. Mojsije odgovara da bi se rado pobrinuo za njega ali da nema novca niti doći do njega. Veza puca, više ne možemo do Mojsija.

Znali smo mjesto gdje Mojsije živi. Sjeli smo u auto i u potragu. Dva sata nam je trebalo da ga pronađemo. Živi u drvenoj trošnoj kućici, a alati i sve što vrijedi, odlaže u kontejner pored kućice. Mojsije je vrijedan, trudi se, bori za goli život, kako da preživi. Sadi povrće, ima nešto stoke, svakodnevno ide na pučinu loviti ribu i to na vrlo opasna mjesta (jake struje i veliki valovi). Njegova i očeva kuća, nebo i zemlja. Očeva zapuštena, nekad bogata. Sinova, mala, siromašna, trošna ali odiše toplinom, radišnošću, upornošću i nadom u bolju budućnost.

Što bi mu falilo kod oca, pitamo ga. Osobenjak, boem. Naljuti se i istjera ga iz kuće. Dali smo mu novac za put i hranu, jer svakodnevno treba odlaziti u bolnicu, brinuti se za higijenu i hraniti ga. U bolnici nema ni ručnika ni posteljine, ni zavoja ni lijekova. Sve treba donijeti od kuće. Lijekovi za Berislava stigli su iz Hrvatske prije dva tjedna.

WhatsApp Image 2019 05 03 at 15.52.46

Životna situacija iz koje možemo puno naučiti. Kakvi smo prema svojim bližnjima? Sutra će nama trebati pomoć. Hodimo odgovorno kroz život, brinući za ljude oko sebe, ne obazirući se na zasluge. Budimo svijetlo gdje kod jesmo.

Nastavak slijedi…

N.M.