Božić u Vere

U sklopu naše vizije i misije, radimo ono što je Isus radio, a On se rodio i utjelovio u jednoj napuštenoj štalici punoj životinja, daleko od ljudi, u neuvjetima i time nam je dao poslanje da idemo ljudima koji su osamljeni i koji nemaju obitelj. "Širimo valove solidarnosti u Zdencu. Budimo pokretači milosrđa i solidarnosti na Božji način, da se preliju i na one koji nisu u Zdencu, a žele provoditi milosrđe prema napuštenima."(s. LJ.L.)                                                                                                                                             

Gospođa Vera živi u Donjoj Brckovčini kod Križevaca, već dvije godine bez struje i vode. Susjedi na inicijativu susjede Katarine pokrenuli su akciju prije mjesec dana. Obavijestili su i emisiju Provjereno koja je objavila prilog na televiziji. Nije bilo velikog odaziva osim mještana koji su prikupili dio novca za uključivanje struje. Jedan susjed obećao je frižider kad puste struju. Veliko hvala susjedi Katarini za pomoć i stalnu podršku Veri. Neka i dalje bude njen anđeo čuvar.

 

Na zamolbu fr Ante Kazotija da joj pomognemo i uljepšamo Božić uključili smo se u akciju. Kako naša Zdenčanka Snježana živi u blizini (Koprivnica), otišla je na teren da vidi što sve gđi Veri treba.

Vrlo brzo uvjerili smo se u neljudske uvjete u kojima gđa Vera živi. Kućica u kojoj živi je štala koja je preuređena za stanovanje i kojoj je nužna obnova (bez struje, vode, zapuštenog sanitarnog čvora, zidovi crni), puna kuća svega i svačega i sve za zapaliti. Deset godina nije čišćena, a sve vrijeme u kući su živjele i dvije mačke, a njihovih fekalija po cijeloj kući. Vrlo potresan prizor koji nas je potaknuo da osim uključenja struje (dio sredstava već prikupljen) proširimo načine pomoći i uredimo njen dom, kako bi dostojanstveno dočekala Božić.

Na čelu akcije sa strane Zdenca je Snježana Tišljarić iz Koprivnice u suradnji s fr. Antom Kazoti. Sve potrebno što je Snježana popisala je kupljeno i u subotu 12.12. smo krenuli na teren. Dva dana ranije Snježana je gđu Veru odvela u grad da izabere svoj linoleum, stolnjak, odjeću. Sjajila je od sreće što može odabrati.

 

Zaječevi su posteljinu i svoju jedinu televiziju poklonili gđi Veri. Novi ormar, stolić i stolice, risiver za tv, skart kabel, zavjese, zidni sat, odjeća, donji veš, stolnjak, cipele, boja za zidove, impregnaciju, valjke za bojanje, linoleum za čitavu prostoriju, sredstva za čišćenje fr. Ante, Zdenac i drugi donatori.

Radna akcija u subotu trajala je punih deset sati. Deset sati intenzivnog rada. Gđa Vera je otišla kod susjede. Njeno raspoloženje i povjerenje da nas ostavi same i uz riječi: "vi sve znate kako je  najbolje tako i učinite. Ja idem kod Katarine da vam ne smetam.“

 

Vodu smo u rukama donosili  od susjeda. Završili smo u noći. Kako nije bilo struje u kući završni radovi odvijali su se pod fenjerima i svjetlima mobitela.

Veričinu štalicu pretvorili smo u topli lijepi dom. Zidovi kuhinje u boji breskve, crni zidovi su prošlost, šporet od drva pobijelio, nema naslaga prašine ni čađe. Stol s lijepim bijelim stolnjakom, dvije bijele stolice i dva tamburina. Dnevni boravak i soba u nebesko plavoj boji.

Regal doživio preobrazbu, poput Ružnog pačeta zablistao u prostoru. Mali stolić na sredini sobe, stolić za cvijeće i zavjese koje su zaokružile ljepotu prostora. Objesili smo i nekoliko slika na već postojeće čavle. Ormar veliko prostrani nismo uspjeli do kraja posložiti. Fr Ante će ga završiti do srijede.

"Jeste li mi ovo kupili novu školjku u kupaonici?", gđa Vera  nije je prepoznala. 

Umorni, ali sretni, zadovoljni i ispunjeni radošću jer smo usrećili usamljenu i siromašnu gđu Veru i pripremili njenu štalicu za dolazak malog Boga, Božića, uputili smo se kući (s. Ljilja, fr. Ante, Snježana, Štefica i Nives).

U sklopu naše vizije i misije, radimo ono što je Isus radio, a On se rodio i utjelovio u jednoj napuštenoj štalici punoj životinja, daleko od ljudi, u neuvjetima i time nam je dao poslanje da idemo ljudima koji su osamljeni i koji nemaju obitelj.

"Širimo valove solidarnosti u Zdencu. Budimo pokretači milosrđa i solidarnosti na Božji način, da se preliju i na one koji nisu u Zdencu, a žele provoditi milosrđe prema napuštenima."(s. LJ.L.)

N.M.