Četvrtak, 11.08.2022. 10:18

Opismenjavanje Masaja

Na području Tanzanije živi više od sto različitih etničkih skupina i plemena. Jedno od najpoznatijih  je pleme Masai, afrička etnička skupina polunomada naseljenih uglavnom na području Kenije i Tanzanije. Masai su tradicionalisti koji su se oduprli poticajima vlasti da usvoje moderniji način života.  

Žive daleko od civilizacije što im otežava pristup pitkoj vodi, hrani, školi. Poznati su po tome što se uglavnom premještaju i sele s jednog mjesta na drugo, zajedno sa svojim stadima krava, koza i ovaca. Njihova imanja su ograđena bodljikavim biljem koje sprječava dolazak divljih životinja, a kuće su im građene od blata i kravljeg izmeta sa slamnatim krovovima. U selima najčešće nema struje.

 

Mjerilo bogatstva ovoga plemena je broj stoke i djece. Budući da su većinom stočari, hrane se mesom i mlijekom koje uspiju proizvesti. Muškarac je glava obitelji, a žene su u podređenom položaju, čuvaju djecu, pripremaju hranu i nemaju pravo odlučivanja. Jedan od glavnih problema Masai plemena je pravo na obrazovanje, koje im je najčešće uskraćeno i nedostupno zbog velike udaljenosti škola od mjesta na kojima prebivaju. Stoga su djeca posvećena čuvanju stoke, a roditelji uglavnom ne brinu za njihovo obrazovanje.

 

Jedna takva skupina Masai plemena nastanjena je 40-ak godina u selu Mogelona na jugu Tanzanije. Zdenac u suradnji s udrugom Class by class pomogla je prošle godine lokalnom stanovništvu riješiti problem nedostatka vode projektom „Jedan bunar život mnogima“, koji je lokalnom stanovništvu omogućio pristup pitkoj vodi.

Osnivač udruge Class by class, Zoran Jagec, na poticaj prijatelja došao je u Tanzaniju u misiju Rujewa, koju vodi hrvatski misionar don Ante Batarelo te je uz pomoć donacija iz Hrvatske izgradio tri škole za predškolski odgoj sa solarnim panelima, između ostalog i u selu Mogelo. 

Otvaranje škole u ovom Masai selu bio je poticaj Zdencu da se uključi i financijski pomogne školovanje nekolicine djece u toj školi, ujedno i odgovor na Zoranovu molbu o suradnji. Zdenac je započeo s programom  opismenjavanja odraslih Masaja, uglavnom žena, kojim koordinira dugogodišnja volonterka  Zdenca u Tanzaniji, Sara Mulungu. Tridesetak odraslih Masaja uspješno je završilo program opismenjavanja u trajanju od 6 mjeseci, nakon kojega su naučili čitati, pisati i računati.

Za vrijeme našega boravka u misiji Ujewa, mi Zdenčanke, posjetile smo ih u ime Zdenca, zajedno sa Sarom. Dočekali su nas s osmjehom na licu i otvorena srca, pripremivši nam nezaboravan doček. Okitili su nas svojom tradicionalnom odjećom i nakitom, a potom smo zajedno ručali, pjevali i plesali. Toga dana osjećale smo se kao prave Masajke.

Poseban trenutak bio je onaj kada su nam žene s djetinjim ushićenjem pokazivale svoje bilježnice iz kojih se moglo vidjeti što su sve naučile u programu koji je Zdenac za njih organizirao. Takvu radost, sreću i zadovoljstvo dugo nismo vidjele ni osjetile. Ove žene su bile ponosne, vraćeno im je dostojanstvo koje je zbog surovosti života, tradicije i marginaliziranog statusa Masai žena bilo zatomljeno.

Sve to je rezultat uspješno provedenog programa s kojim svakako treba nastaviti. Plan Zdenca je u narednom razdoblju proširiti program opismenjavanja lokalnog stanovništva i na okolna sela. Pored navedenog, nastavit ćemo daljnju edukaciju s grupom koja je uspješno svladala opismenjavanje kako bi ih poučili praktičnim vještinama poput kuhanja, šivanja, obrađivanja zemlje, kućne higijene, odgoja djece, pokretanja vlastite djelatnosti, trgovine i slično. Cilj svega navedenog je stvoriti drugačije raspoloženje i odnose unutar obitelji, u selu, među cijelom Masai zajednicom, na način da se više vrednuje obrazovanje i samim time njihov život mijenja na bolje.

Tim povodom, ovih dana smo održali sastanak s predstavnikom Instituta za obrazovanje odraslih Republike Tanzanije i predstavnicom lokalne vlasti koji su nam se zahvalili za sve što smo do sada učinili za njihov narod te ponudili suradnju i pomoć u vidu potpore za daljnju provedbu planiranih programa.

Kako bi se svi navedeni programi mogli uspješno provoditi potrebna nam je pomoć dobrih ljudi. Našoj volonterki Sari Mulungu, koja će koordinirati provedbom programa edukacije odraslih i obavljati poduku, potrebno je osigurati prijevozno sredstvo (motocikl) za putovanje u Masai sela koja se nalaze na udaljenim i teško pristupačnim terenima.

Zahvalne dragom Bogu, s vjerom i nadom da će ovi ljudi dobiti priliku za bolji i kvalitetniji život, još jednom smo se uvjerile kolika je snaga zajedništva.

Ana Papac i Mirjana Iličić, volonterke Zdenca