Srijeda, 02.11.2022. 19:04

Što je čovjek?

Duhovna obnova u Splitu, u Franjevačkom klerikatu protekla je u radosnom ozračju zajedništva i povezivanja Zdenčana iz Splita i Zagreba, a bila je prisutna i posebna gošća iz Tanzanije, naše dojučerašnje kumče, a sada suradnica Anna Ngwale iz Tanzanije.

 

Duhovnu obnovu predvodio je fra Domagoja Runje, doc.dr.sc.. fra Domagoj svećenik je i član Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja te profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Na Papinskom biblijskom institutu 2003. godine stekao je magisterij iz Biblijskih znanosti, a 2007. postigao doktorat iz teologije s biblijskom specijalizacijom. 

 

 

Tema duhovne obnove  bila je Što je čovjek?, Papinske biblijske komisije. To je dokument o biblijskoj antropologiji, kao pouzdanoj osnovi za razvoje filozofskih i teoloških predmeta, u obnovljenoj svijesti da Sveto pismo predstavlja »vrhovno pravilo vjere« (Dei Verbum, 21) i »dušu svete teologije« (Dei Verbum, 24). Dokument koji predstavlja novost i u pogledu sadržaja i u pogledu načina izlaganja.

Na ovo putovanje kroz biblijsku antropologiju sedamnaest Zdenčana poveo je fra Domagoj. Susret smo u petak započeli sv. Misom i uvodom u dokument. U subotu smo nastavili obnovu i navečer završili s ispovijedi, klanjanjem pred Presvetim i sv. Misom.

 

 

Nakana dokumenta Što je čovjek?, je da pomogne uočiti ljepotu i složenost božanske Objave o čovjeku. Ljepota potiče na cijenjenje Božjeg djela, a složenost poziva na poduzimanje poniznog i trajnog truda istraživanja, produbljivanja i prenošenja.

Sagledali smo cjelokupni božanski plan, koji je otpočeo s činom stvaranja i ostvaruje se u slijedu vremena, sve do ispunjenja u Kristu, novom čovjeku, koji predstavlja »ključ, središte i svrhu svekolike ljudske povijesti«.

Fra Domagoj je napravio presjek dokumenta koristeći sadržaj dokumenta. Istaknuo je da je dokument Što je čovjek?, dokument koji ne moralizira, već donosi činjenice.

 

 

Obuhvaća sve antropološke teme i predstavlja ih, ali ne ulazi u dubinu, već potiče da mi ulazimo u dubinu uzimajući za primjer svoje iskustvo. Ima visoku razinu važnosti, ali on sam se ne nameće, ne nameće stavove već ih predstavlja. Dokument se bazira na drugom poglavlju knjige postanka (Post 2), to je baza svih biblijskih antropologijskih tvrdnji. Biblijska antropologija je istovremeno i teologija jer nikad ne svraća s uma odnos prema Bogu.

Fra Domagoj nam je ukazao na važnost dokumenta, iščitavanja i prakticiranja istog. Duhovnu obnovu završili smo sv. Misom.

 

N.M.