Utorak, 09.05.2023. 17:45

Izlet Zdenčana na otok Rab

S različitih krajeva zemlje i svijeta, tako različiti, a opet jednaki u Onome koji nas je stvorio i povezao. Ujedinjeni u molitvi, igri i služenju sa zahvalnošću u srcu... 

 

U razdoblju od 05. do 07. svibnja 2023. godine organiziran je izlet Zdenčana na otok Rab. Dvadesetak volontera s obiteljima iz Dugog Sela, Zagreba, Kloštar Ivanića, Splita, Vinkovaca, Venezuele i Tanzanije, zajedno s  paterom Romanusom Mihalijem, okupilo se u
franjevačkom samostanu Svetog Bernardina Župe Svete Eufemije, djevice i mučenice u Kamporu na otoku Rabu.

 

 

Pater Romanus Mihali je župnik župe Ujewa u Biskupiji Iringa, s kojom Zdenac surađuje već 15 godina u službi djece, starih i siromašnih. U Hrvatsku je došao povodom proslave 20. godišnjice djelovanja Zdenca te kako bi se susreo s volonterima i dobročiniteljima iz svih dijelova Hrvatske. Naš domaćin bio je fra Ivica Strčić, župnik Župe u Kamporu. Dio volontera bio je smješten kod obitelji Gvačić u Donjoj Supetarskoj Dragi, koja nam je velikodušno i besplatno ponudila smještaj. Naše druženje započelo je u petak klanjanjem i Svetom Misom u Kamporu koju je predvodio fra Ivica Strčić uz koncelebraciju patera Romanusa.

 

 

U subotu je bio organiziran obilazak Golog otoka i otoka Sveti Grgur. Bila je to prilika čuti i naučiti više o povijesti spomenutih otoka za vrijeme komunističke vladavine. Posebno snažan dojam na sve volontere ostavio je zloglasni politički logor Goli otok i torture kojima su bili izloženi tadašnji politički zatvorenici.

 

 

Naš vodič bio je župnik Župe Svetog Ivana Krstitelja u Loparu, vlč. Božidar Volarić, koji nam je osim otoka pokazao i proveo nas kroz Crkvu Rođenja Marijina ili Malu Gospu poznatu po drvenom reljefu oko kojega je nastala ova zavjetna kapela. Imali smo priliku vidjeti specifične zavjetne darove, rupce ili facole od svile ili vune koje su uglavnom žene i djevojke donosile u crkvu prilikom udaje, u različitim životnim potrebama i uslišanjima.

 

 

U subotu navečer pater Romanus i fra Ivica Strčić obogatili su nas svojim svjedočanstvima i pričama o društveno političkom uređenju, vjerskom i obiteljskom životu u Tanzaniji i Južnoafričkoj Republici.

 

 

Nakon misnog slavlja u nedjelju pater Romanus imao je prezentaciju i svjedočenje o djelovanju Zdenca u misiji Ujewa u župnoj crkvi u Loparu, a Anna Ngwale, kumče Zdenca je imala kratko predstavljanje u Katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije.

 

 

Izlet je završio druženjem i zajedničkim ručkom svih Zdenčana u kući obitelji Gvačić u Donjoj Supetarskoj Dragi. Bili su to dani prožeti zajedništvom, radošću, velikodušnošću i mirom kao temeljnim vrijednostima Zdenca.

 

 

S različitih krajeva zemlje i svijeta, tako različiti, a opet jednaki u Onome koji nas je stvorio i povezao. Ujedinjeni u molitvi, igri i služenju sa zahvalnošću u srcu krenuli smo svojim kućama u iščekivanju nekog novog susreta.

A.P.