Nedjelja, 21.05.2023. 00:32

Velečasni Romanus Mihali u posjetu Slavoniji

U razdoblju od 15. do 18. svibnja 2023. godine vlč. Romanus Mihali, župnik Župe Ujewa u biskupiji Iringa u Tanzaniji posjetio je Slavoniju. Velečasni Romanus bio je smješten u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu gdje ga je velikodušno i srdačno dočekao i primio rektor Sjemeništa preč. Stjepan Radić. U ponedjeljak 15. svibnja zajedno s  volonterima Zdenca posjetio je Župu Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu  gdje je koncelebrirao na Svetoj Misi koju je predvodio župnik župe i naš domaćin, vlč. Tomislav Ćorluka.

 

 

Prvo što sam primijetila na samom ulazu u crkvu bio je predivni misijski kutak. Stol na kojemu je stajala ručno izrađena škola s natpisom: Bog ljubi vesela darivatelja, ručno izrađen bunar, slike djece iz Afrike… Kasnije sam upoznala župljanku koja je sve to
pripremila. Bila sam dirnuta misijskim žarom ove gospođe koja nas je dočekala sa širokim osmjehom dobrodošlice zajedno s ostalim župljanima.

 

 

Nakon misnog slavlja u župnoj dvorani pokraj crkve prisutni vjernici su imali priliku kroz prezentaciju, svjedočenje i razgovor s vlč. Romanusom vidjeti i osjetiti svu težinu svakodnevice i probleme s kojima se njegovi župljani susreću i s kojima žive.  Velečasni Romanus govorio je o svemu što Zdenac čini u njegovoj župi u službi djece, starih i siromašnih.

 

 

Utorak 16. svibnja bio je rezerviran za upoznavanje Đakova i Đakovačkih Selca. Zahvaljujući dragoj i strpljivoj gospođi Zdenki Kedačić imali smo priliku razgledavati i puno toga čuti i naučiti o Đakovačkoj katedrali  sv. Petra, životnom djelu biskupa Josipa Jurja Strossmayera te posjetiti njegov  Spomen-muzej, kriptu i nadbiskupsku vinariju. Posebno dojmljiv bio je posjet Misijskom centru Đakovačko-osječke nadbiskupije u kojem smo mogli vidjeti brojne rukotvorine misijske skupine, ali i predmete iz misija u Africi, Aziji i Južnoj Americi.

 

Sestra Ignacija Ribinski, nadbiskupijska povjerenica i animatorica župnih misijskih skupina zajedno s još jednom časnom sestrom i nekoliko suradnika, dočekala nas je velikodušno i otvorena srca. Uz kavu i kekse zadržali smo se u ugodnom i toplom razgovoru. Na kraju druženja sestra Ignacija zamolila je vlč. Romanusa da joj udjeli blagoslov.

 

Po odlasku iz Misijskog centra posjetili smo Državnu ergelu u Đakovu.  Velečasni Romanus nije mogao prikriti oduševljenje predivnim lipicancima. Nakon pauze za ručak posjetili smo Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu, Središnju biskupijsku i fakultetsku knjižnicu, studentski dom, kapelicu i arhiv. Zahvaljujući vjeroučiteljici Željki Mesić, vlč. Romanus imao je priliku susresti se s djecom, nastavnicima i roditeljima u OŠ Đakovački Selci. Nakon predstavljanja i kratkog filma iz Tanzanije, djeca su bila puna pitanja za vlč. Romanusa, a on je bio pun dojmova.

 

U 19 sati koncelebrirao je na Svetoj Misi u župnoj crkvi u Selcima Đakovačkim koju je predvodio domaći župnik vlč. Stjepan Šumanovac. Umjesto propovijedi prisutni vjernici mogli su vidjeti prezentaciju o životu u njegovoj župi i djelovanju Zdenca. Posebno je istaknuo
izgradnju učeničkog doma za 60 siromašnih dječaka i potaknuo župljane ukoliko mogu da daju svoj doprinos kako bi se njegova izgradnja što prije privela kraju. Na kraju misnoga slavlja župnik Šumanovac izrazio je veliku zahvalnost vlč. Romanusu i svima koji su sudjelovali u organizaciji njegova dolaska u Selca Đakovačka, pozvavši još jednom sve prisutne župljane da pomognu ukoliko su u mogućnosti.

 

 

U srijedu smo se zaputili prema Vukovaru. Razgledavajući Crkvu svetih Filipa i Jakova susreli smo fra Matiju Marijića koji nam je pustio kratki film o strahotama i žrtvama Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Vidjeli smo i popis imena ubijenih upisan kao spomen na njih na velike staklene ploče neposredno pokraj same crkve s predivnim pogledom na Dunav. Pater Romanus bio je duboko potresen teškom i tragičnom poviješću ovoga grada. Nakon obilaska Vukovarskog vodotornja uputili smo se prema Vinkovcima, najstarijem naseljenom području u Europi s bogatom rimskom poviješću. Posjetili smo drevnu Crkvu Euzebija i Poliona u samom centru grada i zadržali se u prekrasnom parku u čijem središtu se nalazi spomenik Svetog Trojstva.

 

 

U 18 sati  u Crkvi svete Katarine Aleksandrijske u Nijemcima slavljena je sveta misa koju je predvodio domaći župnik, vlč. Patrik Križanac u koncelebraciji vlč. Romanusa. Nakon misnoga slavlja u župnoj dvorani preko puta crkve okupio se veliki broj župljana kako bi čuo svjedočenje vlč. Romanusa i pogledao prezentaciju. Dirnuti svime što su vidjeli i čuli, a na poticaj župnika Patrika mnogi od njih odlučili su pomoći i dati svoj novčani doprinos za izgradnju učeničkog doma za dječake. Sa zahvalnošću u srcu za sva dobročinstva i znamenja kojima nas je Gospodin podario u ova tri dana, a posebno za širinu i toplinu slavonske duše, vlč. Romanus završio je svoj prvi, ali nadam se ne i zadnji posjet Slavoniji.

A.P.