Petak, 11.07.2014. 15:40

Hodočašće Majci Božjoj Kraljici Hrvata na Sljemenu

Hodočašće Majci Božjoj Kraljici Hrvata na Sljemenu

U nedjelju, 6. srpnja 2014. godine grupa od oko trideset hrabrijih članova i suradnika Zdenca, predvođenih predsjednikom podružnice Zdenac Ivom Jularićem i sestrom Ljiljom Lončar, uputila se na hodočašće Majci Božjoj Sljemenskoj, Kraljici Hrvata. Posebno smo bili sretni zbog dolaska grupice iz Banja Luke za ovo hodočašće.

Na ovo hodočašće krenuli smo veseli, s pjesmom na usnama i srca punih zahvalnosti za proteklu godinu aktivnog djelovanja, služeći tamo gdje je najpotrebnije. Bez obzira na razlike u godinama, stasu i fizičkoj spremi velikodušno smo hodom, pjesmom i molitvom častili našu dragu zagovornicu. Na putu do kapelice Majke Božje Sljemenske imali smo nekoliko pauza u kojima smo se upoznavali, još detaljnije nego prije, s događajima koji su prethodili osnutku udruge Zdenac i s ciljevima rada naše zajednice.

U podne smo se svi uspješno uzdigli do kapelice Majke Božje Sljemenske, te zajedno s našom najvjernijom zagovornicom proslavili svetu misu, u kojoj smo prikazali sve naše štićenike, članove, suradnike, volontere i sve ostale koji su na bilo koji način povezani s udrugom Zdenac. Kapelica Majke Božje Sljemenske, Kraljice Hrvata, sagrađena je 1932. godine zaslugom isusovca Josipa Milera u čast 1000. obljetnice hrvatskog kraljevstva i 1300. godišnjice pokrštenja Hrvata. Strop crkve izgrađen je od slavonske hrastovine i podijeljen na 49 polja od kojih 39 prikazuju grbove hrvatskih gradova i zemalja.

Nakon što smo okrijepili naše duše na gozbi ljubavi Božje, nahranili smo i naša poprilično ogladnjela tijela. Svatko je ponio ponešto za sebe i za još jednu osobu, sva ta šarolika hrana se stavila na klupu i nakon zahvale Bogu za ovo zaista pravo obilje, zdušno smo se svi primili svima tako slatkog posla.

Hodočašće Majci Božjoj Kraljici Hrvata na Sljemenu

Potpuno okrijepljeni, odmoreni i raspjevani mogli smo se posvetiti nešto uzvišenijoj aktivnosti od krijepljenja tijela. Pogledali smo oživljeni prikaz svima nama poznate biblijske priče, susreta Isusa i Samarijanke na Jakovljevu zdencu (Iv, 4). Iz toga susreta svi mi možemo naučiti puno o tome kako pristupiti čovjeku u svakodnevnoj situaciji.

Hodočašće Majci Božjoj Kraljici Hrvata na Sljemenu

Malo po malo približilo se i vrijeme spuštanja, koje se nakon uspinjanja činilo kao da letimo, a možda je to bilo i zato jer smo bili okrijepljeni na gozbi ljubavi. Nakon veselog spusta svi smo se razišli svojim kućama gdje nestrpljivo očekujemo nove avanture, izazove i akcije za one koji su naše 'vode žive' potrebni.

Luka Horvat