Projekt 'Jedan dan za druge'

Projekt 'Jedan dan za druge'

Cilj projekta 'Jedan dan za druge' je pomoći starim i nemoćnim osobama bez obitelji i sprečavanje njihove socijalne isključenosti. Projekt odgovara na tu potrebu pružanjem dostojanstva osobama starije životne dobi kroz asistenciju volontera u svakodnevnim potrebama, poticanjem međugeneracijske solidarnosti, razvijanjem svijesti volontera o potrebi pomaganja starim i nemoćnim osobama te senzibiliziranjem zajednice na važnost djelovanja svakog pojedinca u svom okruženju.

Projekt se od 2003. uspješno provodi na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Postojanje potreba smo utvrdili kroz dugogodišnji rad na sličnim aktivnostima i preko iskustava proizašlih iz istih. S jedne strane, postoji ogroman neiskorišten volonterski kapacitet, a s druge strane, osobe treće životne dobi u potrebi za volonterskom asistencijom. Udruga Zdenac približava ove dvije skupine te na taj način razvija vaninstitucionalnu pomoć, odnosno iznalazi načine za vođenje brige o svojim starijim sugrađanima.

Udruga Zdenac pruža pomoć za 25 odabranih korisnika, koji su stari, usamljeni, socijalno ugroženi, ali i kronično bolesni. 13 volontera udruge tjedno ih obilaze, te im pomažu u njihovim svakodnevnim potrebama i u prevladavanju usamljenosti i izoliranosti. Karitativno djelovanje počinje od povremene financijske potpore (kupnja namirnica, lijekova, drva za grijanje i sl.), proširuje se na praktičnu pomoć u kući (odlazak u kupovinu, čišćenje, cijepanje drva, odlazak kod liječnika), a nadograđuje se socijalnim djelovanjem u vidu zajedničke šetnje (ukoliko je osoba pokretna), razgovora, te moralne i duhovne potpore. U 2011. godini smo imali dvije akcije uređenja domova za nekoliko korisnika u okolici Zagvozda i Drniša. Projektom „Jedan dan za druge“ olakšavamo život korisnicima, koji su nažalost zaboravljeni od obitelji i društva.

Obavijest

U 2011. godini projekt „Jedan dan za druge“ djelomično je potpomognut financijskim potporama Grada Splita i Ministarstva Zdravstva i socijalne skrbi.