Srijeda, 10.03.2021. 10:26

DRUŽENJA NA ZDENCU

U nedjelju 7. ožujka u kući u Dugom Selu okupile su se obitelji Zdenca: Vučuri, Sloupovi, Križanci, Klečine; on line: Zajeci, Matijići, Bešlići, Cvitanovići, Žana i Sonja, Snježana; Mirjana, Katarina, Ivo i s Ljilja; Marina i Mihaela.

Okupio nas je projekt Druženja na Zdencu i proslava Zdenčeva 18. rođendana. Susret je kao i uvijek započela s. Ljilja, molitvom Duhu Svetom i molitvom Ruži Otajstvenoj.

Svrha projekta Druženja na Zdencu je biti svijetlo onima koji ga nemaju. Donositi Isusa u njihov život, biti evangelizatori kao Misionari Milosrđa, slijedeći Isusa iz Nazareta i odgajajući po uzoru Svete obitelji svoju djecu, prenoseći isti duh i na druge obitelji.

Mnogi prisutni roditelji u Zdencu su duhovno rasli i čineći djela milosrđa, svojoj djeci su primjer. Isus nas uči da je ljubav najvažnija u našem životu zato roditelji i oni koji to nisu ali na bilo koji način su u blizini djece, u djeci razvijaju osjećaj da su voljeni. Sa sigurnošću možemo reći da su djeca Zdenčana primjeri drugima i da su svojim pripadanjem Zdencu Isusu doveli svoju djecu i djecu svojih prijatelja.

Druženja na Zdencu okupljaju obitelji koje svoje poslanje žive i grade na temeljima Evanđelja i osobnom doprinosu budućnosti da se i druge obitelji osnaže na tom putu.

Analizirali smo anketu koju su obitelji već ranije popunili i osvrnuli se na krizu odgoja u vrijednostima u društvu u kojemu živimo.

Razgovaralo se je o izostanku generacijskoga transfera određenih vrijednosti u procesima odgoja i obrazovanja (roditelji, bake i djedovi). Zaključak je da izostanak transfera vrijednosti rezultira poremećajima u ponašanju djece i mladih. Promjene vrijednosti, stavova i orijentacija mladih najavljuju nadolazeće društvene promjene.

Bilo je i osobnog svjedočenja na pojedine termine unutar teme. O materijalizmu koji je jako prisutan u društvu svatko je imao nešto za reći. Stjecanje dobara kod većine danas služi tome da obitelj i prijatelji uživaju određen status u društvu. Bilo je riječi i o sakramentima koji su materijalizirani (proslave krštenja, pričesti, krizme, vjenčanja).

Temu koju smo obradili je liberalizam u društvu i što nam nosi sobom. Liberalizam čovjeka potpuno odvaja od kulturnih formi u kojima nalazi značenje i organski način života. Čovjek je temeljno sam. Pojedinac je „oslobođen“  svih slučajnih i ograničavajućih uvjeta koji sputavaju samostalno djelovanje i ostvarenje želja. Liberalizam ne proizvodi kulturu, štoviše, djeluje „anti-kulturno“. Kulturu razumije kao set običaja, praksi i rituala koji se prenose s koljena na koljeno. Oslobađajući mehanizam liberalizma nastoji odvojiti čovjeka iz okvira kulture i nametnuti mu jednu monolitnu monokulturu u kojem on figurira kao jedan od slobodnih pojedinaca okrenutih vlastitom interesu. Neograničeni „apetit“ pojedinca je oslobođen proizvoljnih ograničenja kulture. Svi ostali su nerazumni i zaostali, primitivni.

Zdenčani znaju koje su ispravne vrijednosti i koliko je kultura i pripadnost jednoj kulturi koja ima kršćanske vrijednosti dobra za odrastanje i odgoj djece.

Vrlo aktualna tema kod mladih i roditelja je Internet i društvene mreže. Mladi kao dio društva su umreženi, no pojedinci su često „sami zajedno“. Zašto očekujemo više od tehnologije, a manje jedni od drugih? Gotovo se izbrisala granica između realnog i virtualnog svijeta te upravo zato postoji mogućnost otuđenja u komunikaciji. Mladi su distraktirani (nepažnja i ometenost da se usredotoče u datom trenutku) zbog korištenja pametnih telefona i ne mogu pružiti punu pažnju sugovorniku. Ignoriranje i zapostavljanje sugovornika utječe na kvalitetu interakcije te na zadovoljstvo u prijateljstvu.

Pretjerano korištenje interneta narušava fizičko i psihičko zdravlje, te uzrokuje poteškoće u socijalnom funkcioniranju. Riječ je o vrsti ovisnosti. 

I naravno mediji, koji odražavaju tko ili što je u društvima vrijedno.   Djeca u ostvarivanju svojih htijenja i stremljenja ne žele ulagati znatni fizički ni umni napor što pak upućuje na hedonističko-konzumentsku orijentaciju mladih. Djeca i mladi sve više postaju konzumenti „gotovih proizvoda“ kojima zadovoljavaju svoju potrebu za razonodom i zabavom, a koje im „serviraju“ mediji.  

Raspravljalo se o svim temama i došlo do zaključka da je teško danas odgojiti čovjeka. Druženja na Zdencu pomoći će roditeljima da ustraju u odgoju djece u kršćanskim vrijednostima. Obitelji Zdenca su onaj dio društva koji odražava onu kvalitetu u kojoj je „poželjno“ odrastati, živjeti. Svjetovni kriteriji za roditelje koji žele odgajati djecu u kršćanskom duhu predstavlja poseban „izazov“ i zahtijeva puno truda (molitve) da djeca u takvom društvu ostanu duhovno neokrhnuta. A u Zdencu molitva i djela milosrđa su neizostavni.

Druženja na Zdencu su prilika za rast i razvoj, prvenstveno duhovni koji „iznosi“ odrastanje, odgoj djece, međusobnu potporu, hrabrost i jakost roditelja zauzeti se za vrijednosti koje žive i ustrajati unatoč teškoćama, biti dosljedni primjer svojoj djeci.

Radni dio susreta smo završili himnom Zdenca: …nemaj straha, nije teško, svoje ruke Kristu daj…..

s. Ljilja se prisjetila osnivanja Zdenca prije 18 godina kao i osnivanja Zdenca u Zagrebu, na misijama, naših volontera u misijama i domovini, projekata koji traju više od desetljeća. Lijepo je osvrnuti se iza sebe i vidjeti koliko dobra je Zdenac učinio. I ono što nas posebno veseli dovoditi ljude Isusu.

Dok su roditelji razgovarali o ozbiljnim temama Marina i Mihaela su animirale djecu: najprije na igralištu, a poslije su igrali tombolu.

Nastavili smo s proslavom Zdenčeva rođendana. Nakon ozbiljnih i gorkih tema uslijedilo je i slatko: torte i kolači. Djeca su im se najviše veselila ali odrasli su ih pratili u stopu. S. Ljilja ponosna osnovateljica Zdenca rezala je torte koja su djeca donijela pred nju. Ostatak večeri proveli smo u ugodnom druženju. U jednom trenutku djeca okupljena oko s. Ljilje koja im svjedoči o životu u misijama.

Kako i ovaj susret ne bi prošao bez učinjenog dobrog djela, svi su dali prilog za naše Šulentiće, Venezuelance tako što smo od njih uzeli jedan venezuelanski proizvod.

Sretni i zadovoljni, puni šećera razišli smo se kućama.

Veliko HVALA Gospodinu zа blаgоѕlоvе kоје je dао i daje Zdencu i svakom pojedinačno, tko je na bilo koji način bio povezan sa Zdencom; hvala zа ѕnаgu kојu nam ѕvаkі dаn dаје і zа lјudе оkо nas kојі čіnе naš žіvоt znаčајnіјіm i ispunjenijim. Аmеn.

 

N.M.