Srijeda, 02.02.2022. 16:12

Susret pripravnika volontera u Dugom Selu

21., 22., i 23. siječnja 2022. pripravnici za volontere susreli su se u Dugom Selu, u kući Zdenca.

Na susretu je bilo prisutno 17 osoba iz Splita, Zagreba i Koprivnice. Većina pripravnika volontera se poznaje preko on line radionica. Upoznavanje međusobno imalo je svoju draž.

Susret smo započeli molitvom. Molitva je neizostavni dio u Zdencu kao i u životu svake osobe koja je na bilo koji način povezana sa Zdencom.

Bog nam progovara kroz osjećaje, situacije i ljude s kojima jesmo. Govori nam onoliko koliko mu prostora damo, koliko se otvorimo i osluškujemo.

Učili smo o sebi i Zdencu, kako bi jači, postojaniji  i poistovječeniji mogli graditi novi svijet. Isus nije rekao učenicima: Vi morate biti sol zemlje i svjetlost svijeta!, nego: Vi jeste sol zemlje. Vi jeste svjetlost svijeta. Svatko od nas primio je milost biti sol zemlje i svjetlo svijeta, ali nitko od nas to ne mora biti. Krist želi da dar koji smo dobili na krštenju slobodno i svojevoljno iz ljubavi prema Njemu koristimo za izgradnju boljega svijeta i dobro čovjeka.

Upoznali smo strukturu Zdenca, a kako je među nama bilo kumova i suradnika, posvjedočili su nam o svojoj pripadnosti Zdencu.

Predavanje o pozivu u Bibliji održao nam je brat Mario, misionar Družbe Krvi Kristove. Upoznao nas je s vanjskim i nutarnjim pozivom i naglasio je da „Pravi razvoj jest razvitak pravog čovjeka.“, i što poziv sačinjava: 1. svatko je pozvan, 2. Bog uvijek ima inicijativu, 3. osnova svakog zvanja jest ljubav.

Ljubav je ona koja sve pokreće i ja trebam djelovati iz ljubavi. Ljubav možemo dati ako uranjamo u Božju ljubav svakodnevno. Iskustvo Ljubavi dijelimo i dajemo. Motor i cilj svake motivacije je ljLJubav.

Obradili smo i Mojsijev poziv iz Biblije. Posvijestili koliko je razloga Mojsije našao da ne odgovori Božjem pozivu, ali Bog nije odustajao. Isto se događa i s nama. Mnoštvo razloga za ne staviti se na raspolaganje. Draža nam je naša volja nego Božja volja. Bog je zatražio od Mojsija da „skine obuću“, da se stavi pod Njegov autoritet i da sve svoje nečisto baci u vatru, „gorući grm“.

Je li mi poput Mojsija tražimo razloge za ne odazvati se? U paru smo razgovarali o našem prvom pozivu i do kuda smo stigli.

Subotu popodne su nam predavanja držale Anđela i Marta, cure iz udruge Talent4you. Svatko od prisutnih izrekao je jednu svoju kvalitetu… Anđela nam je još jednom posvijestila da je Bog kreator našeg života, da svoj potencijal trebamo tražiti u sebi. Kako se Bog preko mene objavljuje u svijetu? Koristim li svoje talente? Upoznavali smo svoje osobnosti, obradili uloge, vrijednosti i okolnosti. Jako puno zadaće za one koji žele biti „bolja osoba“.

Kako god bilo - krenuli ili stali - osluškujte okolnosti života, prilagodite se na najbolji mogući način i ne gubite cilj ispred sebe, kažu nam edukatorice.

Svi zajedno otišli smo na sv. Misu, a poslije večere pogledali video klip o vodi i čuli svjedočenje volonterke Snježane koja je u 11. -om mjesecu bila na licu mjesta kad je voda potekla.

Jedan predivan vikend druženja, saznanja i spoznanja.

I ne zaboravite. Sve što radimo radimo iz ljubavi i za Ljubav!

N.M.