Utorak, 22.03.2022. 13:31

Tečaj šivanja i Kruh Božji, Venezuela

Danas, 11. ožujka 2022., naše sjedište Casa Misericordia (Kuća milosrđa) ispunjeno je radošću, jer je naš tečaj Kruh Božji i tečaj šivanja koji su započeli u studenom završeni. Tečajevi su organizirani u sklopu programa  Obrazovanje mladih.

 

 

Sudionici tečaja bili su vrlo uzbuđeni i nervozni, ali vrlo sretni zbog novog iskustva, sada su osposobljeni u svojim područjima, nadamo se da će nastaviti usavršavati ovaj zanat koji im se sviđa i postati profesionalci u službi Boga i bližnjega.

 

 

Novi naučnici u pekarskom području su: Dante Guzmán, Victoria Narváez, Oriana Velásquez, Manuel Reyes. Od studenog do ožujka naučili su osnove ovog obrta, kao što su: pravila za siguran i učinkovit rad u pekarskom proizvodnom centru, temeljni pojmovi higijene i rukovanja hranom, proces pečenja, priprema recepata: pita, kruh, tijesto za pizzu, francuski kruh, kruh iz slavine, piñita kruh, bolillo kruh, katalina, slatki čokoladni kruh i kruh od hamburgera. Na isti način primili su duhovno obrazovanje za svoj rast i odnos s Bogom, spoznajući  da smo ljubljeno Božje dijete, da je naš Bog milosrdni Otac, velike su spoznaje na teme: ljubav bližnjega, bezuvjetna ljubav, jedinstvo u zajednici.

 

 

Važno je naglasiti da su se educirali i za svoj osobni rast i rast zajednice u kojoj žive. Naučili su i iskusili da je ljudsko biće integralni pojedinac, o identitetu i psihoseksualnom razvoju, zajednici i vrijednosti obitelji. Za dostojanstven život bitna je integracija osobnosti.

 

 

Mladi naučnici šivanja su: Mireya Rojas, Greixy Mota, Mariangel Vásquez, Daviannis Villanueva i Camila Rodríguez, ovih 5 mladih ljudi je iz zajednice Pedra Luisa Briceña, a neki su povezani sa Zdencem Aljibeom.  Na ovom tečaju naučili su: o podrijetlu i važnosti šivanja, materijala njihovoj implementaciji i njihovoj korisnosti, definiranju osnovnih pojmova, praksi označavanja i rezanja uzoraka na papiru i tkanini, vrstama naučenih uzoraka: kratkim hlačama, bermudama, donjim rubljem i suknjama. Svladali su tehniku rukovanja domaćim (kućna šivaća mašina) i industrijskim strojem, naučili su njihove dijelove i korisnost.

 

 

Ove mlade žene također su obučene za svoj osobni rast i rast u zajednici, teme o kojima su raspravljale bile su: maniri i navike za skladan suživot: pozdrav, tretman odraslih i mladih, zahvalnost i oproštaj, osnovno držanje kod sjedenje i stajanja, prepoznavanje slabosti i osobnih snaga za postizanje ciljeva.

Duboko smo zahvalni svim ljudima koji su sve to omogućili, želeći im sve najbolje, moleći Boga da ih uvijek štiti i blagoslivlja, svim volonterima koji su dali sve od sebe da obuče ove naučnike, što su posvetili svoje vrijeme i ljubav ovom projektu.

 

 

"Ovaj tečaj je bio izvrstan i ima puno značenja za mene, naučila sam nove stvari koje  će biti vrlo korisne za moj život." Vitoria Narváez

"Jako mi se svidjelo ovo iskustvo, odnosili smo se jedni prema drugima kao obitelj, cijeli tečaj je bio vrlo organiziran. Osjećao sam se vrlo ugodno, sadržaj je bio kvalitetan, i zahvalna sam na vrijednostima koje su nam usadili kao i važnost higijene. Volonteri Zdenac Aljibe bili su vrlo pažljivi. Zahvaljujem im na raspoloživosti i pomoći u treningu."  Oriana Velasquez

"Moje iskustvo u Božjem kruhu bilo je prilično ugodno, naučio sam puno vrijednosti i ljudskih i duhovnih, osim što sam naučio izrađivati različite vrste kruha, također mi je iskustvo u pekari bilo vrlo ugodno. Sa svim tim znanjem sada mogu imati još jedan resurs za svoj život, mogu napraviti kruh za sebe i svoju obitelj, mogu raditi i otvoriti zanat s tim znanjem, također, vrijednosti koje su nam usađene tamo naučile su me kako živjeti boljim životom u dostojanstvu, važnosti stabilne obitelji." Dante Guzman

"Osjećam se vrlo zahvalno Zdencu što mi je pružilo priliku da budem dio ovog projekta, zahvalna sam i volonterki Marys Martínez instruktorici tečaja šivanja na svoj njezinoj predanosti, podršci i poučavanju, jer prije nisam ništa znala, sada znam kako napraviti vlastitu odjeću. Rastem duhovno i osobno zbog obuke koju sam dobio od volontera Iliane Gomez i Orlanda Guzmana. Ovaj tečaj ima veliku vrijednost za mene, nadam se da će Gospodin uvijek blagosloviti sve one koji su svojim doprinosom omogućili da su strojevi ovdje. " Mariangel Vasquez

 

Bog te voli.