Petak, 19.04.2024. 11:48

Zdenac u Slavoniji

Zahvaljujući našem Projektu "Učim živjeti" kroz koji provodimo Program "Odgoj u solidarnosti i za solidarnost" u župama, školama i vrtićima, Ana je posjetila OŠ "Slakovci" u Slakovcima i Tehničku školu "Ruđera Boškovića" u Vinkovcima. Kroz slike i videa iz Tanzanije i Kenije, učenici su se upoznali s načinom života i obrazovanja njihovih vršnjaka na drugom kraju svijeta. Nedostatak pitke vode i struje, jedan obrok dnevno, fizičko kažnjavanje zbog negativne ocjene u školi, samo su neke od stvari koje su izazvale u njima osjećaj empatije, solidarnosti i zahvalnosti za sve što imaju.

 

 

 

Družila se s djecom DV "Budućnost" u Vinkovcima i učenicima 2. a razreda OŠ "Nikola Tesla" u Mirkovcima. Oduševila je iskrenost i neposrednost ovih mališana. Vidjevši siromaštvo i uvijete u kojima žive njihovi mali prijatelji iz Afrike, pokazali su empatiju i solidarnost i izrazili želju podijeliti s njima svoje igračke.  Na poziv učiteljice Katarine Duspara  u sklopu Projekta "Budi misionar-ublaži siromaštvo" posjetila je njezin razred i podijelila s učenicima svoja iskustva života u misiji u Tanzaniji i Keniji. Naučili su i nešto Swahilija, kako se predstaviti, zahvaliti, pozdraviti. Ovi mali volonteri zaključili su kako trebamo biti zahvalni za sve što imamo i kako se prava sreća krije u dijeljenju, pomaganju i suosjećanju. Vidimo se opet!

 

 

 

Kad u Selcima Ðakovačkim upoznaš svećenika iz Tanzanije. Čudni su putevi Gospodnji! Hvala dragoj vjeroučiteljici Željki koja radi čuda  zajedno sa svojim malim misionarima u OŠ "Ðakovački Selci", veliko hvala župniku Pavlu i velečasnom Josaphatu Moshi iz Župe Snježne Gospe koji su nam otvorili vrata svoga srca i svoje Župe i dragim volonterkama Karli, Nikolini i Heleni.

 

 

 

Naš Program "Odgoj u solidarnosti i za solidarnost" ove nedjelje upoznala su djeca Župe "Dobri Pastir" u Ðakovu. Izložba fotografija o načinu života i djelovanja u našoj misiji Ujewa u Tanzaniji i Keniji, imala je za cilj potaknuti djecu na zahvalnost, solidarnost i empatiju s djecom i ljudima u potrebi. Nakon svetih misa i svjedočenja u 10.30 i 19.00 sati, izložbu su mogli pogledati i njihovi roditelji, susjedi i prijatelji. Bio je to jedan radostan dan u kojemu se Gospodin proslavio i hvala Mu na tome. Hvala župniku Nikoli Kaurinu, dragim vjeroučiteljicama Željki i Mariji i dragim volonterima i volonterkama na pomoći u postavljanju izložbe, štanda solidarnosti, strpljivosti i trudu, zahvaljujući kojima je ovaj dan bio tako poseban.

 

 

 

Lijepo je bilo provesti dan s učenicima i nastavnicima Osnovne škole "Bratoljuba Klaića" u Bizovcu. Za naš dolazak zaslužni su gospođa Marina i gospodin Slaven Školka, vjeroučitelji koji rade u ovoj školi i na čiji poziv smo se rado odazvali. Topla dobrodošlica,  neobična i zanimljiva pitanja i promišljanja o životu u misijama,  pokazala su veliku empatiju ovih učenika i nastavnika s djecom i ljudima u Tanzaniji i Keniji i označila početak suradnje ove  škole i Zdenca. 

A.P.